Smörgåstårta a la Waldorf

Nu nalkas den sommartid med studenter, bröllop, helgdagar eller som idag en helt vanlig tisdag,  ja man vet aldrig när smörgåstårtesuget sätter in!:))) Men en sak som är klar är att det är den perfekta buffématen för många portioneroch faktiskt inte så svårt att göra.:)

Smörgåstårtor är en av mina specialitèer om man nu får säga det själv och det här är första gången jag skriver ner hur jag gör.:)

Så jag hoppas att jag lyckas förmedla smakerna och knepen och konsistensenserna så resultatet blir önskvärt

Smakerna i en smörgåstårta bör vara av karaktären att de ”gifter” sig, att de kompletterar varandra i smaken är oerhört viktigt, för mig ivarjefall

Förespråkar egenslungad eller en färdig majonäs av god kvalitet. Cremè fraichen,  får inte vara av den rinniga sorten och helst ska den vara de där 34% i fetthalt.

Jag väljer smörgåstårtebrödet med omsorg och för mig är ett bröd med ordentliga fasta skivor för den ljusa smörgåstårtan att föredra och om det är en mörkare smörgåstårta så ska det vara ett bröd men god smak och givetvis kan man använda andra typer av bröd till tårtorna, det är ju bara att låta fantasin flöda.:))) Men där det är kanter på brödet skär jag  Alltid bort dem, då jag upplever att tårtan blir bättre utan dem.:)

Jag har alltid också lite lite smör ”Bregott” på varje brödskiva. Vet att vissa säger att det hindrar rörpåläggen att tränga in, nej det tycker inte jag, det blir bara godare så.:))))

Och tänk på att en smörgåstårta måste få stå till sig i minst 10 timmar innan den dekoreras och är riktigt god

Jag kommer att presentera 3  olika smörgåstårtor här under en överskådlig tid och hoppas kunna inspirera många av er till att prova någon av dem.:)

Så då går vi till receptet för dagens smörgåstårta som är inspirerad av Sallad Waldorf, där jag gör Waldorfen på mitt eget vis.

Ingredienser 4-6-8portioner (beror lite på om det är enda rätten eller det är en buffé)

12 -14 skivor formbröd lite beroende hur din serveringsbricka ser ut i form och storlek. Ibland får man dela skivorna för att de ska bli perfekt för underlaget man har valt

400 gram mildrökt kassler

12 skivor rökt skinka till garnering

1 deciliter finhackad röd paprika

12 -14 svarta urkärnade oliver

3 1/2  deciliter majonäs + 1 1/2 deciliter till waldorfen

5  deciliter cremé fraiche 34%

1 kryddmått finmald vitpeppar

1 matsked socker

1 deciliter bostongurka (hackad picklad gurka)

300 gram rotselleri

1 stort äpple

2 små burkar ananas eller en stor

100 gram valnötter

2 kryddmått salt

Ruccola cirka 20-30 gram

Bregott ”smör”

Gör så här

Skala eller skär bort ytterskiktet på rotsellerin och skär den i små smala 1/2-1 centimeterns bitar

Skölj och skär äpplet på samma vis som rotsellerin

Häll vatten i en kastrull och börja med att låta sellerin koka i cirka 10 minuter för att sedan lägga i äpplebitarna och låt fortsätta koka i 3 minuter ungefär. Äpplet ska inte bli till mos utan fortfarande vara någorlunda fast i konsistensen, men inte hårt

Låt nu det bli helt avsvalnat

Rosta valnötterna i ugnen i cirka 15 minuter på 160 grader, passa så de inte blir för mörka

Bland 4 deciliter majonäs och nästan 5 deciliter cremé fraiche (spara 3 matskedar till waldorfen), vitpeppar och sockret

Skär bort det hårda från kassler (det fungerar bra med vanlig rökt skinka med, men kassler kan hålla kostnaden nere lite, smaka dock på kassler så den inte är för salt, då måste du laka ur den genom att lägga skivorna i vatten några timmar) Skiva kasslern och skär skivorna i små bitar och lägg i en skål som du kan använda stavmixer i (har du matberedare så kan du använda den), Lägg nu i kasslerbitarna i skålen tillsammans med drygt hälften av majonäsblandningen och bostongurkan och  kör så att det blir en färs av det hela. Det ska vara en krämig och inte rinning konsistens. Tillsätt mer av majonäsblandningen tills du nått ett bra resultat. Spara dock cirka 2 deciliter av majonäsblandningen till dekortäcket till tårtan.

Blanda ihop selleri/äpplet när det är kallt, med 1 1/2 deciliter majonäs och 3 matskedar cremé fraiche och rör om

Krossa valnötterna

Hacka hälften av ananasen och krama ur vätskan

Lägg ner valnötter och ananas tillsammans med saltet i selleriblandningen och rör om igen

Är det lagom krämigt? Annars får du ha i lite mer majonäs eller cremè fraiche

Bre ett tunt tunt lager av smör ”Bregott” på brödet och skär sedan av kanterna

Lägg brödskivorna tätt intill varandra på en ett underlag som du tänker servera smörgåstårtan på, för du kan ju inte flytta på den sedan.

Bred på hälften av kasslerblandningen på alla skivor i det första lagret med ett 1 drygt en centimeter tjockt lager

Fortsätt att bre och skär bort kanterna på nästa lagers brödskivor och lägg dem ovan på de andra och bre nu på 75% av  ”waldorfsalladen” i en lika tjockt lager

Bre nästa lager av bröd………. och lägg dem ovan på waldorfsalladen

och nu till sista och 3:e lagret skinkröran igen och toppa sedan med det sista brödlagret

Plasta nu in den kommande tårtan ordentligt och ställ in i kylen i minst 10 timmar

Dekorera tårtan

Börja med att ”klä” bre på majonäsblandningen som du har sparat över hela tårtaninklucive sidorna med en spatel och klä smörgåstårtans sidor med ruccola och den måste vara torr!

Lägg waldorfsallad på varje skinkskiva och rulla ihop, vik ner en del av skinkan så det blir som en ros ”typ” och ställ i rad på tårtan

Skär ananas i lagom bitar för dekorationen och placera dem mellan skinkrosorna

Oliverna kan du toppa skinkrosorna med och paprikan lägger du mellan på längden.

Smaklig spis!:)