Nu nalkas den sommartid med studenter, bröllop, helgdagar och semester, en tid då man kanske har lite mer tid att pyssla, kocka, fixa och trixa i köket, bjuda hem vänner och då ha förberett en smörgåstårta att bjuda på går inte av för hackor och du för massor av tid att kunna umgås med vännerna, perfekt, tycker jag.:)
Smörgåstårtor är en av mina specialitèer om man nu får säga det själv .:))
Smakerna i en smörgåstårta bör vara av karaktären att de ”gifter” sig, att de kompletterar varandra i smaken är oerhört viktigt, för mig ivarjefall
Förespråkar egenslungad eller en färdig majonäs av god kvalitet. Cremè fraichen, får inte vara av den rinniga sorten och helst ska den vara de där 34% i fetthalt.
Jag väljer smörgåstårtebrödet med omsorg och för mig är ett bröd med ordentliga fasta skivor för den ljusa smörgåstårtan att föredra och om det är en mörkare smörgåstårta så ska det vara ett bröd men god smak och givetvis kan man använda andra typer av bröd till tårtorna, det är ju bara att låta fantasin flöda.:))) Men där det är kanter på brödet skär jag Alltid bort dem, då jag upplever att tårtan blir bättre utan dem.:)
Jag har alltid också lite lite smör ”Bregott” på varje brödskiva. Vet att vissa säger att det hindrar rörpåläggen att tränga in, nop så är det inte, det blir bara godare så.:))))
Och tänk på att en smörgåstårta måste få stå till sig i minst 10 timmar innan den dekoreras och är riktigt god
Jag kommer att presentera 3 olika smörgåstårtor här under en överskådlig tid och hoppas kunna inspirera många av er till att prova någon av dem.:)
Den här tårtan har jag valt att kalla Rustik, då den är kraftfull i sin smak och utseende. Här har jag valt en currykyckling, vegetarisk pastej (går jättebra med vanlig pastej med) och rostbiff, smaker som trivs tillsammans enligt mitt smaksinne.
Ingredienser 4-6-8 portioner (beror ju lite på om det serveras något mer eller är enda rätten)
16 skivor kavring
2 normalstora kyckling filéer
3 hekto tunt skivad rostbiff
4 deciliter cremé fraiche
3 deciliter majonäs
1 tub 200 gram vegetarisk pastej ”Tartex”
1 deciliter Boston gurka
8-10 körsbärstomater
1 burk mandariner
1 tesked salt
2 kryddmått vitpeppar
2 matskedar curry
2 matskedar smör till curryn
Bregott för bredning av brödskivor
Blandad sallad cirka 75 gram och den måste vara torr till garneringen, så skölj den och torka i god tid
Gör så här
Koka kycklingfiléerna i lättsaltat vatten i cirka 12 minuter och när de färdiga och när de har kallnat skär du dem i mindre bitar
Fräs curryn i ungefär 1 minut med smöret och låt svalna
Blanda ihop majonäsen, cremé fraichen och vitpeppar
Lägg kycklingen i en skål som du kan använda stavmixer i och tillsätt ungefär 3 1/2 deciliter av majonäsblandningen, currysmöret och bostongurkan. Börja med att mixa med 2 deciliter av majonäsblandning och öka upp tills smeten är slät och krämig , men inte för lös. Ställ in den i kylen en stund så den stabiliserar sig lite innan du brer den på smörgåstårtan
Blanda pastejen som du valt med 1 deciliter av majonäsblandningen
Smöra brödskivorna tunt och skär sedan bort kanterna
Placera 4 av dem på det underlaget som du valt för din smörgåstårta
Bre på hälften av currykycklingen
Bre 4 skivor till av kavringen och skär bort kanterna och lägg dem ovan på currykycklingen och bre nu på pastejblandningen
Och 4 kavringskivor till……………och lägg dem på pastejen och ett till lager av currykycklingen på dem och till sist 4 till kavringskivor som lock
Plasta in tårtan och låt den nu vila i kylen minst 10 timmar och när det är just ett grövre bröd som kavring, så vinner den en hel del på att få stå gärna nästan den dubbla tiden före garnering
När den nu fått stå och bli härligt saftig, så är det nu dags att garnera den.
Börja med att ”klä” den med resterande av majonäsblandningen med en spatel, bör vara cirka 2 1/2 deciliter kvar, kanske behöver du inte riktigt allt, men snåla inte
Klä sidorna med salladen och kom ihåg, den måste vara torr
Skrynkla ihop rostbiffen och lägg dem tätt sidan om varandra på tårtlocket
Skölj och klyfta körbärstomaterna och lägg dem på som du tycker ser mumsigt ut
Sila av mandarinerna ordentligt och placera dem med på rostbiffen
Toppa med lite persilja (det ser alltid trevligt ut):)))
Låt tårtan stå till sig i kylen i minst 1 timme efter garnering, så allt hinner sätta sig ordentligt
Smaklig Spis!:)