Det arabiska köket kommer med spännande smaker som jag gillar supermycket och hade en sådan tur att jag fick en härlig kryddburk av min äldsta dotter härom dagen, som hon förvärvat till mig i Dubai.:))))
Det är en kryddmix som har stor likhet med den marockanska kryddblandningen ras-el-hanout men med en stor del saffran och en uppsjö andra kryddor med som chili, kummin, kanel, koriander, muskot, anis, ingefära, nejlika, gurkmeja och svart peppar. Säger bara vilken doft och vilken utsökt smak. Så det satte förstås igång mig fullständigt i smaktankarna, vad ska jag ha till den här kryddmixen. Jo det blev en Tagine med kyckling, då jag hade turen att få inte en utan två taginegrytor när jag fyllde år sist.:)) Men man kan ju göra denna rätten med en annan typ av gryta med, bara du kan ha den i ugnen och med ett tillhörande lock.
Jag tycker att smakerna blir bäst om grytan får småputtra en god stund som 2 timmar i ugnen, smakerna sätter sig fint och såsen blir härligt simmig
Liknande krydda kan du köpa av Santa marias sortiment, den heter som jag skrev ovan, ras-el-hanout
Det jag serverade till idag var mitt sätt att göra couscous på och en yoghurt med flytande honung och en nypa flingsalt och wrapbröd som jag hade sparat i frysen från en dag då jag gjorde wraps, det brödet finns också här på bloggen och blev superbra till denna rätten med, men tänker du baka det, så gör det först innan grytan ockuperar ugnen, så vida du inte har turen att ha 2 ugnar.:)))
Ingredienser 8 portioner
6 kycklingfiléer
3 strukna matskedar av Kryddmixen som jag beskrev ovanför
1 burk kikärtor + spadet
2 burkar körsbärstomater
1 aubergin
3 normalstora gula lökar
1 burk konserverade aprikoser eller 10 st färska (om de är söta i smaken)
4 teskedar salt
1/2 deciliter rapsolja
3 solovitlökar eller 1 hel vanlig
1 paket couscous
100 gram smör
4 deciliter turkisk yoghurt eller liknande
2 matskedar flytande honung
1 nypa flingsalt
Gör så här
Sätt ugnen på 180 grader
Lägg kycklingfiléerna i ugnsgrytan
Salta med 3 teskedar salt och gnid in de 3 matskedarna av kryddan, ja det ska vara ordentligt med smak
Skölj och skär auberginen i 2-3 centimeterns bitar och lägg ner i grytan
Skala den gula löken och skär den i 4-5 centimeters bitar och ner i grytan
Skala och grovhacka 2 av vitlökarna
Häll på oljan
Häll på körsbärstomaterna + spadet, aprikoserna + spadet och kikärtorna + spadet
Ställ nu in grytan i ugnen med locket på i cirka 2 timmar
Blanda yoghurt, honung och flingsaltet och ställ den sedan i kylen under tiden som resten blir färdigt
När det är cirka 15 minuter kvar så kokar du couscousen enligt anvisningen på paketet för 6-8 portioner, men med 1/4 mindre vatten än vad som står på paketet och ingen olja, men med 1 tesked salt, 100 gram smör och 1 riven vitlök. Rör om och låt stå under lock tills det är färdigt. Brukar ta cirka 5-8 minuter. Couscousen ska enligt mig vara ganska torr i konsistensen när den är färdig
Hoppas det blir en njutbar måltid!:)