Potatissallad brukar ha en given plats på sommarens buffébord och på BBQ festen, lätt att göra och kan förberedas. Och kan ju varieras på många olika vis. Här kommer recept med rostad potatis och ugnsbakad fänkål.
Passar till det mesta, men jag serverade det med en härlig laxsida preparerad med citronzest, dill, ramslök, salt och svartpeppar (telicherry förstås) :)) Och mina picklade rädisor som finns som recept här på bloggen med.:)
Ingredienser 4-8 portioner beroende på om det är buffémat eller middag.
1 kilo potatis
50 gram smör
3 matskedar kallpressad rapsolja/olivolja
200 gram fänkål
3 teskedar salt
2 teskedar råsocker
1 rödlök
2 stora salladslökar eller en purjolök av mellanstorlek
2 -3 teskedar grovmalen svartpeppar (telicherry)
1 deciliter majonäs
2 deciliter cremé fraiche
1-2 deciliter mild naturell yoghurt, beroende på hur såsig du vill ha salladen
2 deciliter hackad gräslök
Gör så här
Skala potatisen (om du har ekologisk potatis behöver du inte skala den, utan bara skölj)
Skiva potatisen i 1/2 centimeters tjocklek
Lägg potatisen på en stor plåt, så skivorna får lite space för bättre rostning
Klicka ut smöret och 1 matsked rapsolja, strö på salt och socker och blanda runt i potatisen och låt gå på 250 grader i ugnen i ca 15-20 minuter. Vänd runt några gånger under tillagningen. De ska bli gyllenbruna.
När potatisen är färdig så låt den kallna (räcker med rumstemperatur)
Skölj och skiva fänkålen i tunna skivor (hälften så tjocka som potatisen)
Lägg i en ugnsform ( de kan ligga på varandra)
Ringla på 1 matsked rapsolja och blanda runt och ugnsbaka på 175 grader i cirka 10 minuter
Låt fänkålen kallna
Skölj och skiva salladslöken i 1 centimeters skivor
Skala och skiva den röda löken tunt och lägg den i kallt vatten 1 timme för mildning, sila av allt vatten
Blanda majonäs, cremé fraiche och yoghurt i en stor skål där hela potatissalladen får plats
I med peppar och gräslök och blanda
Ner med den kalla potatisen och fänkålen och blanda.
Toppa det hela med rödlöken
Smaka, kanske vill du ha mer av något? 🙂
Om du gör potatissalladen dagen innan så kan den behöva ställas fram 15 minuter innan den ska ätas för att smakerna ska komma till sin rätt och vänta då med att lägga på rödlöken tills dagen den ska serveras.
Smaklig Spis!