Bolognesedolmar

Spagetti bolognese är en favorit hos många och här har jag valt att göra bolognesen som dolmar, ja jag utgick från ett annat recept här på bloggen, Bolognese meatballs, där färsen görs som i köttbullsform med en massa gogrejer i och tomatsåsen sidan om, men här har jag utvecklat det ytterligare till dolmar, där färsen lägges i savoykålsblad och tomatsåsen över dem. Supergott om jag får säga det själv.

Receptet är för ca 4-6 portioner

Ingredienser Rotstek

150 gram morot

100 gram rotselleri

1 stor gul lök

6 vitlöksklyftor

0.5 deciliter olivolja som är mild och opepprig,

2 stycken buljongtärningar av grönsak

1 tesked grovmald svartpeppar

2 deciliter vatten

Gör så här

Finhacka rotsaker, vitlök och gul lök

Stek det hela i 0.5 deciliter olivolja och svartpeppar i en gryta cirka 5 minuter

Häll över 2 deciliter kallt vatten och buljontärningarna och låt sjuda tills vattnet har reducerats

Ta nu av hälften av rotsteket och lägg i en stekpanna och enklast för receptbeskrivningen är att du bara låter det ligga där så länge.:)))

Tomatsåsen

Ena halvan av rotsteket

800 gram krossade tomater och för godhetens skull använd krossade tomater med god kvalitet som exempelvis Mutti

2-3 kryddmått riven eller mald muskot

4-5 matskedar ljus soja

4 matskedar tomatpuré

1 parmesanskalk

1dl vitt vin

2 deciliter vispgrädde

1-2 teskedar grovmald svartpeppar

Gör så här

Häll de krossade tomaterna över rotsteket

Tillsätt finriven eller mald muskot, soja, svartpeppar, tomatpuré, vinet och parmesanskalken som ger en härlig mustighet till tomatsåsen

Låt koka i 20-30 minuter

Tillsätt grädden när det är 5 min av koktiden kvar

Dolmarna

500 gram finmald oxfärs

1 huvud savoykål (ca 16 blad)

Nu kommer vi till den andra halvan av rotsteket som du har lagt i stekpannan, den ska du ha med här

75 gram finhackad bacon

3 msk soltorkadtomatpasta (santa maria) eller ca 6 mixade soltorkade tomater

1 ägg

2 matskedar flytande kalvfond

2 matskedar ljust ströbröd

3 matskedar vispgrädde

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader

Stek den finhackade baconen med den andra kvarvarande rotfruktsstek och låt svalna lite

Blanda ägg, grädde, soltorkadtomat pasta, ströbröd, flytande kalvfond och blanda sedan ner stekblandningen och oxfärsen

Skär av botten på savoykålen och lossa bladen ett i taget och skölj

Lägg ca 40-50 gram färsblandning i nederkanten av ett savoyblad, vik in sidokanterna och rulla ihop dolmen

Lägg dem i en ugnsfast form

Häll över tomatsåsen

Låt dolmarna tillagas i ugnen ca 45 min

När det kvarstår ca 10 min så strössla över finriven parmesanost

Toppa med finklippt persilja och eventuellt torkade ätbara blommor

Servera med pasta, ris, bulgur, cous cous eller annat gott och en god sallad

Smaklig Spis!