Räkfond

Att koka fond är ett superbra sätt att ge liv till nya rätter!:)

Tänk på hur mycket räk och skaldjursskal som kastas, när man kan använda dem till en massa godheter så som såser, soppor, pastarätter eller asiatisk matlagning

Här är ett enkelt grundrecept för en god räkfond som är perfekt att göra efter att du gjort någon räkrätt med själva räkorna och givetvis har du andra skaldjursskal på gång så kör i dem i grytan med:)

Det du behöver för cirka 4 deciliter färdig fond är räkskal från 1 kilo räkor,1 liter vatten, 4 vitlöksklyftor, 2 matskedar färsk citronsaft, 2 deciliter vitt vin och 1 morot i bitar och likaså en palsternacka i bitar eventuellt lite salt kan behövas, men det är helt beroende på hur mycket salt räkorna hade

Lägg ner allt i en stor kastrull och låt det sjuda på medelvärme tills det är cirka 4 deciliter vätska kvar. Det kan ta cirka 2 timmar

Fonden ska ha en härligt god sälta, så smaka av och känn efter så den inte är för mesig, om så är fallet måste du salta och låta koka en stund till

Jag väljer här att inte krydda upp fonden med krydderier, då jag vill att den ska passa till det mesta i smakväg och då vid valet av matlagningsrätt ge kryddkaraktären istället

Sila av fonden och pressa gärna ur fondvätskan från räkskalen,  låt  sedan kallna

Går fint att frysa och ta fram när man önskar laga något räkfondspassande.:)