Rabarber paj hör sommaren mycket till och härligt att få njuta den med en len vaniljsås. Här kommer mitt recept på en frasigt god rabarber paj. Vaniljsås med en touch av lemoncurd hittar du här på bloggen med.:)
Ingredienser 8 port
100 gram mjukt rumstempererat smör
2 matskedar cremé fraiche
2 1/2 – 3 deciliter vetemjöl
400 gram rabarber
1 deciliter strösocker + 1/2 deciliter till rabarberna
Citron zest från 1 citron
2 kryddmått stött kardemumma
Gör så här
Lägg ner smöret och cremé fraichen i en skål och vispa upp till en fluffig smet
Häll ner strösockret och fortsätt att vispa så sockret blandar sig väl med smöret
Häll ner mjölet lite i taget och rör runt med en slev
Pajdegen ska vara lite åt det lösare hållet, inte en deg som du kavlar, utan smetar ut i pajformen
Smeta nu ut degen/smeten i en pajform och det behöver inte smetas upp på kanterna, då det flyter ut dit vid gräddning
Förgrädda i ugnen i på 175 grader i 5 minuter
Riv citronen ganska grovt och blanda med 1/2 deciliter socker
Skölj och hacka rabarberna och blanda med citronsockret
Ta ut pajskalet från ugnen och sprid på rabarbern och kardemumman
Grädda i cirka 20 minuter till på 175 grader.
Njut!