Tomatsyrad potatis

Gillar du Vinäger chips? Då kanske detta är något för dig? Potatis som ugnsbakas med tomater. Låter kanske lite märkligt med det blir en ganska så rejält syrad smak på något magiskt vis.:)Jag använde mig av fast potatissort som heter cheriè, som är lite nötig i dess smak, men man kan säkert använda sig av andra sorter med.:) Och sedan när det har gått färdigt så ger jag det hela lite brödcoating i form av rostade brödsmulor, inte ströbröd utan lite grövre som du lätt kan göra själv.

Anrättningen behöver ungefär 1 1/4 – 1 1/2 timme i ugnen på högsta värmen, med passning och omrörning lite då och då.

Passar till milt smaksatt kyckling eller fläskkött och en svalkande tzatziki, som också finns som recept här på bloggen.:)

Ingredienser 4 portioner

400 gram potatis

400 gram körsbärstomater

4 vitlöksklyftor

4 matskedar smör

2 matskedar kallpressad rapsolja

1 tesked salt

200 gram vitt bröd, gärna typ vanlig långfranska (inte formfranska)

Gör så här

Skölj och skrubba potatisen, skalet får gärna vara kvar på

Skär potatisen i båtar och sedan halverar du båtarna mitt av så de blir korta och lägg dem i en ugnsfast form. Formen ska vara så pass liten att den precis räcker i storlek för alla ingredienser, så att potatisen kan bada i den tomatskyn som blir

Skölj och dela tomaterna i ungefär samma storlek som potatisen och lägg ner i formen

Sockra, salta och blanda i smör och olja och ställ in i ugnen

Skala och grovhacka vitlöken och tillsätt den när det har blivit vätska i formen av tomaterna. Detta är för att vitlöken inte ska bli bränd, då det inte är så gott.

Låt nu potatis och tomatblandningen gå i ugnen tills all vätska har sugit in och ångats bort. Du kan öppna ugnsluckan ibland och låta ångan komma ut ordentligt. Kom ihåg att blanda runt emellan åt. Det är viktigt att all vätska är borta, för annars blir det ett grötigt resultat

Skiva och rosta brödet så de blir riktigt torra och smula det i lite större smulor än ströbröd

När potatisen är färdig så låt den stå och ånga lite extra innan du blandar ner brödsmulorna och när det är färdigblandat, så in med det hela i ugnen i 5 minuter igen.

Smaklig spis!:)