RisKroketter

Potatiskroketter tillhör ju det vanligaste, men riskroketter är även det så himla gott. Krispiga på ytan och mjuka inne i,  precis som det ska vara.

Passar till det mesta och går ju givetvis att smaksätta som man önskar, men jag smaksatte dessa med ingefära och schalottenlök för en liten asiatisk touch, då jag ville att de skulle passa till det övriga som serverades, entrecote som var dygnsmarinerad i sake och lite Santa maria teryakisås

Exempel på andra smaksättningar är chili, gräslök, dill, paprika, parmesan eller pecorino, dragon, timjan mm mm :))

Det tar lite tid att göra riskroketterna, så planera. De kan förberedas och ställas kallt fram tills innan de ska friteras och kan förvaras en stund i på 100-125 grader ugnen innan servering

De blir allra bäst om de friteras i fritös, men fungerar även i kastrull

Oljemängden är lite beroende på i vilket kärl som du friterar i, men ett riktmärke är att kroketterna bör täckas av oljan

Ett tips är att när de rullas att man kan funka händerna med lite kallt vatten för mindre klibbighet

Ingredienser 6 – 7 portioner

Sushiris 250 gram

2 teskedar salt

1 scharlottenlök

3 matskedar färsk finhackad ingefära

Saften från 1 citron

2 ägg

200 gram Pankoströbröd

Rapsolja eller Frityrolja till fritering

Gör så här

Skölj och koka riset enligt paketets anvisning med bara vatten + salt

Hacka ingefära eller ta den som är färdighackad från frysdisken

Pressa ut saften från citronen

Hacka schalottenlöken

Mixa ingefära, scharlottenlök och citron så det blir en slät smet och blanda ner i riset efter att riset kokats färdigt

Låt riset svalna

Vispa äggen till poröst och blanda ner ordentligt i det kalla riset och låt stå och dra i cirka 10 minuter

Ta en klick ris i  köttbullsstorlek och kläm ihop riset och forma sedan som en köttbulle och  rulla i pankoströbrödet. Ett tips är att hälla pankon på en flat tallrik och rulla många kroketter åt gången och lägga på pankon och sedan rulla dem. För om det är så att du har vatten på händerna när du rullar så kan pankon bli för blöt och slutresultatet sämre

Fritera på hög värme i cirka 4 minuter eller tills de är gyllenbruna

Smaklig Spis!:)