Gari som är picklad ingefära och nog mest känd som tillbehör till sushi och jag som är en sushi fan av stora mått har ätit en hel del gari tillsammans med det och beställer alltid in dubbel mängd, precis som wasabin.:) Det är så fräscht och gott och så enkelt att göra själv, så det inte finns någon anledning att köpa den färdiga i affären, som sällan är jättegod. Så prova göra själv säger jag och om du vill ha den mindre söt än vad receptet föreslår, så minskar du på sockret helt enkelt.
Fungerar fint till många asiatiska rätter, där man vill ha ett litet uppfräschande inslag. Exempelvis friterat eller pankopanerat.
Ingredienser: svårt att säga hur många det räcker till……beror på vem man är.:)))
1/2 deciliter ättika 12 %
1/2 deciliter vitvinsvinäger
2 deciliter vatten
3 deciliter socker
Cirka 2 – 3 hekto färsk ingefära
Gör så här
Koka upp vatten, ättika, vinäger och socker
Rör runt så sockret löser sig
Skala färsk ingefära ordentligt
Hyvla ingefäran så tunt du kan. Hyvla runt hela ingefäran. Dock kommer den nog börja tråda sig och då är det svårt att hyvla, så då får du skiva så tunt det bara går.
Lägg ner ingefäran i ättikslagen och rör runt
När det har svalnat, så kan du hälla över det hela i en väl rengjord glasburk och förvara i kylen.
Garin är färdig att äts efter cirka 3-4 timmar, men blir godast efter minst 24 timmar.