Chimichurri

Chimichurri är troligtvis ursprungligen en köttsmaksättare från Argentina, men som historien berättar är att den kom från en engelsktalande man under kolonitiden i grunden, well har kanske inte så stor betydelse, så länge det är gott.:))

Och chimichurri är supergott och passar till allt möjligt, de flesta sorters kött, fågel, fisk, i egen korvtillverkning eller till vad man har lust

Man kan göra den på olika vis, men med en viss bas som grund. Det som den brukar innehålla som grund är, olja (oliv), vitlök, chili, persilja, vinäger eller citronsaft och kryddor som vanligtvis tillsätts är oregano, timjan, koriander, paprikapulver, spiskummin och lagerblad, men jag tycker nog att man kan ha i lite vad man tycker passar just för råvaran man ska använda sig av och kan tänka mig så många fler kryddmöjligheter för en chimichurri.:)))

Här kommer mitt recept som jag använde mig av till helgens grillning av ryggbiff, som blev mumsigt gott

Jag valde bort vinäger och tog enbart citron och citronskal och la dessutom till lite gin

Ingredienser som räcker till 2 stora köttskivor

1 rejäl packad näve bladpersilja

2 rivna eller finhackade vitlöksklyftor

1 finhackad schalottenlök

1/2 tesked himalayasalt

1 stor citron

1/2 tesked grovmald svartpeppar gärna telicherry eller liknande

1 tesked franska torkade örter

Färsk finhackad chili efter smak, men går fint med chiliflakes med. Ett råd är att ta i lite i taget och smaka sig fram.

2 matskedar gin (kan uteslutas)

Gör så här

Riv citronskalet och pressa saften ur citronen

Skölj och finhacka eller mixa persiljan

Blanda alla ingredienser med varandra och låt stå och smaka till sig ett tag

Om du ska använda den som jag gjorde denna gång, så bre gärna på chimichurrin på köttskivornas båda sidor och låt det få gosa in i några timmar innan grillning. Du kan spara lite av chimichurrin och ha som tillbehör med.

Smaklig Spis!:)