Kålsoppa med LammFrikadeller

Kål i alla dess former är jag superförtjust i, men tycker nog att något man allt för sällan ser är vitkålsoppa och det som är så gott!:)) Tror det har kommit lite i skymundan kanske av alla andra poppiskålsorter. Har haft sug ”craving” efter det ett bra tag nu, så det fick bli en sådan.

FullSizeRender(165)

Hade beställt lamm från min granne på landet och fryst in, så hade turen att ha en riktigt god lammfärs till frikadellerna.:)))) Ja, jag blir så lycklig av bra kött!:DDD

Äpplemust fick jag i något som heter Smakbox som jag prenumererar på och det är en låda med mat eller matrelaterade varor och som oftast är produktnyheter och till ett värde som överstiger boxens kostnad med mer än det dubbla, så en bra deal, tycker jag.

Skulle du vara intresserad av att beställa en sådan box, så kan du får 10% rabatt på din första Smakbox med koden 2j5nw8. www.smakbox.se

Well, nu kommer jag till det jag skulle om äpplemusten, det var Kiviks årets skörd och den var riktigt god, ja så god att jag valde att ha lite i kålsoppan.:)))

Kålen valde jag att ugnsrosta för lite godare touch.:)

Så nu kör vi och har du aldrig ätit kålsoppa, så har tiden nu kommit!:)))

Ingredienser 2 -3 portioner

400 gram vitkål

2 matskedar smör

10 deciliter vatten

3 buljongtärningar grönsak eller kyckling och gärna färskbuljong typ Knorr

1 deciliter Kiviks äpplemust

1/2 tesked grovmald vitpeppar

2-3 teskedar japansk soja

2 lagerblad

Lammfrikadellerna

200 gram lammfärs

1 tesked franska torkade örter

2 matskedar kallt vatten

1 nypa salt

Gör så här

Skär vitkålen i 2-3 centimeter stora bitar och ugnsrosta den på cirka 225 grader i 15 minuter med smöret

Koka upp buljongen och tillsätt äpplemusten, vitpeppar, lagerblad, soja och vitkålen och låt koka i 10 minuter

Blanda lammfärsen med salt, 2 matskedar vatten och de franska örterna och forma dem till miniköttbullar och lägg ner i soppan och låt koka i 10 minuter till

Smaklig Spis!