Gul ärtsoppa är en klassiker, men äts ju inte så ofta ändå vad jag förstår, kanske mer av den äldre generationen än den jag tillhör, men jag tycker att det är gott, hm tillhör jag den äldre generationen kanske………ja säker för vissa.:O
Tycker att har du inte testat på ärtsoppa, så gör det och gör en egen, inte färdigköpt i burk och testa gärna mitt recept förstås, vilket faktiskt är ett ganska klassiskt recept:)))))
Och något som är också är en klassiker som tillbehör, är punsch, och enligt min mening så ska den i så vara iskall.:)
Men givetvis kan du äta ärtsoppan även utan punsch.:))))
Ostgratinerade valnötbröd eller smörstekt kavring till soppan är väldigt gott!
Dock behöver denna rätten förberedas genom att lägga ärtorna i blöt i ungefär 12 timmar innan du kan börja tillagningen
Ingredienser
200 gram gula torkade ärtor som varit blötlagda enligt ovan
2 kycklingbuljongtärningar
2 matskedar smör
200 gram hackat lättrökt fint fläsk
1 medelstor hackad gul lök
2 stora teskedar neutral senap ( jag använde Slotts)
2 kryddmått finmalen vitpeppar
2 teskedar färska mejramblad
12-14 deciliter vatten
Gör så här
Fräs på smöret i en kastrull där hela soppan kan få plats i
Lägg i det hackade fläsket och den hackade löken och stek på medelvärme i 3 minuter
Tillsätt ärtorna och vitpeppar och låt fräsa i 2 minuter till
Häll på 1 liter av vattnet och låt koka på fortsatt medelvärme i 1 timme under lock, men rör runt emellanåt och späd med mer vatten när det behövs och fortsätt att späda till du tycker att ärtorna är i den konsistensen som du gillar, det kan ta upp till 90 minuter
Soppan ska vara härligt simmig när den är färdig
Smaklig spis!:)