Vårrullar tycker jag är jättegott och många med mig tror jag!:)
Jag gillar både de som är gjorda med rispapper, som man äter kalla och friterade gjorda med filodeg eller vårrulledeg om det finns där du handlar är de de bästa att använda. Receptet här är på de friterade varianterna med filodeg
Fyllningen som jag har är med räkor och avokado, vilket är himla gott, men man kan ju fylla vårrullarna med en massa andra saker så som grönsaker, svamp, köttfärs, kyckling mm mm, men tänk dock alltid på att fyllningen bör vara ganska torr, för annars riskerar filodegen att gå sönder
Du behöver jobba ganska snabbt även med en torrare fyllning
När du öppnat filodegspaketet, så kan du lägga plastfolie på bunten med arken medan de väntar på att få bli fyllda och rullade, så de inte torkar, då de kan vara lite känsliga
Jag ska försöka vara tydlig i hur jag gör och viker mina vårrullar för ett bra resultat. Finns säker många sätt att rulla dem på, men så här har fungerat fint för mig alla gånger och det är många.:)))
Ingredienser 10 stora vårrullar
10 ark filodeg vilket är cirka 250-300 gram + några extra för diverse haveri, vilket är lätt att det kan bli när man är ny på det hela.:))
8-10 deciliter frityrolja eller rapsolja av god sort, då en av sämre kvalitet kan ge ett inte så bra resultat
500 gram räkor och här fungerar det fint med frysa färdigskalade tycker jag
2 stora avokado eller 3 små
1-2 matskedar hackad röd chili
2-3 matskedar hackad koriander
1/2 tesked salt
1 tesked saft från en citron
2 teskedar sesamolja
Gör så här
Om du väljer frysta färdigrensade räkor, så tina och vätska av dem ordentligt genom att sila och krama dem lite. Väljer du räkor som du skalar på egen hand så behöver du inte göra det momentet, då de inte innehåller den mängden vätska
Blanda nu räkorna med chili, koriander, salt och sesamolja
Skala och skiva avokado
Lägg ut ett dubbelvikt (för att i möjligaste mån undvika att det spricker och fyllningen rinner ut) och placera avokado och räkblandningen enligt bilden och känner du dig flink i fingrarna och fyllningen är av det torrare slaget, så kan du låta arket vara ovikt
Vik nu över basänden över fyllningen och vik sedan i kortändarna mot mitten av den blivande vårrullen, så det blir lite avsmalnande mot slutet av rullningen
När du nu fortsätter att rulla så försök att tighta till degen mot fyllningen så den blir fast rullad
Rulla tills det är en liten bit kvar, där du kan fästa ihop rullen med att styka på lite vatten eller lite sötsur chilisås, då den har god fästförmånga
När vårrullarna är färdig rullade, så lägg dem på plant underlägg med bakplåtpapper eller fritera dem direkt efter hand som de blir rullade
Har du fritös, så använd gärna den, men annars går det fint att använda en kastrull med höga kanter
Ha ett lock nära till hands om oljan fattar eld!
Häll oljan i en kastrull där du kan få plats med 2-3 vårrullar i taget, men lägg dem inte för tätt
Fritera på cirka 160 grader i cirka 7 minuter. Alltså inte helt full brass, på spisen. Är du osäker och inte har friterat förut, så använd en termometer. Om du inte har en termometer, så för att veta när oljan är färdigupphettad för att börja friteringen, så lägg ner en liten bröd bit och fräser det i den ganska på en gång, så är det färdigt att börja.
Peta lite på vårrullarna när de kommit ner i oljan, så de inte fastna i botten. Sedan vänder du den efter halva tiden för jämn fritering
Om du har för hög värme så är risken för vårrullarna att de blir brända utan på och inte färdiga på insidan, så märker du att fallet är så att de börjar att brännas innan den utsatta tillagningstiden, så sänk temperaturen en aning
När vårrullarna är färdiga så lägg dem på ett nytt bakplåtspapper, blanda inte de friterade med den som inte är lagade ännu och håll dem varma i ugnen på cirka 150 grader tills alla är färdiga och klara för servering
Man kan servera dem med ris, nudlar, sallad, tångsallad, vattenmelonsalsa, starka chilisåser att dippa dem i mm mm
När jag gjorde dessa på bilden, så serverade jag dem med kokosmjölkkokt jasminris, vattenmelonsalsa vilket recept finns här på bloggen med.:)) Kokosmjölkriset, där byter du ut hälften av vattenmängden till kokosmjölk och inget salt i detta riset.
Smaklig Spis!:)