Här kommer en tomatsås komponerad med smaker från både det ena och andra världshörnet och riktigt god blev den.:)
Passar till det mesta gör den dessutom.:)))
Dock krävs en hel del olika ingredienser, men annars lättlagad och sköter sig själv den ungefärliga timmen den bör få småputtra på spisen.:)
Ingredienser
1 hackad gul lök
4 matskedar olivolja
4 finhackade vitlöksklyftor
4 matskedar söt sherry
1 normalstor finhackad morot
1 buljongtärning, grönsaks eller kött, valet är ditt
2 matskedar tomatpuré
1 matsked färsk hackad chili, går bra med antingen röd eller grön
4 matskedar valfri bbqsås
1-2 matskedar torkad basilika
2 teskedar torkad anchochili
2 matskedar Pontis Glassa a la soia
2 teskedar harissa (chilipasta)
1 matsked råsocker
1 tesked ras-el-hanout (arabisk/marockansk kryddblandning)
Eventuellt 1-2 nypor salt, smaka och känn om du tycker att det behövs
2-3 deciliter vatten eller öl, beroende på hur länge du låter såsen koka, ju längre desto mer vätska
Gör så här
Hetta upp olivoljan i en gryta eller kastrull och lägg i lök och morot och låt det fräsa ett par minuter
Tillsätt vitlök, chili,ras-el-hanutkrydda, anchochili, tomatpuré, harissa, råsocker, Pontisoja, basilika och bbqsås och låt fräsa någon minut till
Häll nu i de krossade tomaterna, buljongtärningen, sherry och hälften av vattnet/ölen och rör runt
Låt små puttra i minst 1 timme på strax under medelvärme och rör och tillsätt vatten/öl efter hand