Jordnötssås

Jordnötssås är en stor favorit för mig  och kan säkerligen göras på många olika vis, men här är en av mina tolkningar

Passar till en uppsjö olika rätter med lite asiatisk touch, det är bara att smaka sig fram, dock en välkänd smakklassiker är kyckling satay

Finns även ett recept här på bloggen som heter Asiatisk fransyska där den här såsen passar fint till och där jag även har i cashewnötter

Ingredienser 6-10 portioner

1 deciliter ketchup

1 deciliter rapsolja

2 matskedar sambal oelek eller några teskedar harissa

2 matskedar lökpulver

2 teskedar vitlökspulver

2-4 matskedar råsocker

6 matskedar japansk soja

2-4 matskedar limesaft (fungerar med både färsk eller i flaska) och matskedarch smaka av hur du vill ha den syremässigt efter 2

2 deciliter kokosgrädde

1 deciliter vispgrädde

2 deciliter rostade jordnötter (fungerar även med orostade, men då kan man behöva lite mer soja)

Gör så här

Hetta upp oljan och tillsätt ketchupen, lökpulver, vitlökspulver och låt fräsa en stund under omrörning

Tillsätt sojan och sockret och rör runt

Tillsätt kokosgrädden och limesaften koka upp under vispning

Häll ner nötterna och mixa med stavmixer

Smaka……..blev det gott, eller vill du ha i något mer?