Risotto med Sparris

Risotto är en delikat rätt man kan variera med hur många olika  val av ingredienser som helst, grönsaker, fågel, fisk, skaldjur…………..valet är ditt.:)

Denna risotton har jag valt att göra med sparris, parmesan, purjolök och citronzest.

Ingredienser 6portioner

500 gram carnaroliris (risottoris)

100 gram smör

100 gram purjolök

250 gram grön sparris

3 dl vitt vin

3 grönsaksbuljongtärningar (gärna färsk buljong)

Citronzest från 1 citron (rivet citronskal)

100 gram parmesanost, gärna lagrad

Cirka 1,2 liter vatten

Gör så här

Koka upp vatten och tillsätt buljongen

Skölj och hacka purjolöken i tunna skivor

Skölj sparrisen och skär av ändbitarna och hacka sedan sparrisen, utom sparrishuvudena som du kan ha till garnering.

Smält och fräs smöret

Tillsätt riset, purjolöken ,citronzest, fräs i ihop i några minuter på ganska hög värme

Häll i vinet och rör runt

Sänk nu värmen till lite under medelvärme

Häll sedan i buljongvattnet ca 1 dl i taget och rör runt, rör runt……….hela tiden, så inte riset fastnar i grytan

Tillsätt sparrisen efter ca 25 min

Det tar cirka 30-4 min att få riset al dentefärdigt, riset ska alltså ha en liten kärna av hårdhet och konistensen bör vara krämig och inte för tjock. Börja smaka och känn på riset efter 25 minuter och därefter var 5 minut för att få det som du vill ha det. Tänk på att risotton inte ska vara för stabbig, utan lite lagom lös

Sist vänder du ner den goda parmesanosten

Man kan äta risotton som en allena rätt eller med något tillbehör i eller sidan om.

Smaklig Måltid!:)