Risotto är en delikat rätt man kan variera med hur många olika val av ingredienser som helst, grönsaker, fågel, fisk, skaldjur…………..valet är ditt.:)
Denna risotton har jag valt att göra med sparris, parmesan, purjolök och citronzest.
Ingredienser 6portioner
500 gram carnaroliris (risottoris)
100 gram smör
100 gram purjolök
250 gram grön sparris
3 dl vitt vin
3 grönsaksbuljongtärningar (gärna färsk buljong)
Citronzest från 1 citron (rivet citronskal)
100 gram parmesanost, gärna lagrad
Cirka 1,2 liter vatten
Gör så här
Koka upp vatten och tillsätt buljongen
Skölj och hacka purjolöken i tunna skivor
Skölj sparrisen och skär av ändbitarna och hacka sedan sparrisen, utom sparrishuvudena som du kan ha till garnering.
Smält och fräs smöret
Tillsätt riset, purjolöken ,citronzest, fräs i ihop i några minuter på ganska hög värme
Häll i vinet och rör runt
Sänk nu värmen till lite under medelvärme
Häll sedan i buljongvattnet ca 1 dl i taget och rör runt, rör runt……….hela tiden, så inte riset fastnar i grytan
Tillsätt sparrisen efter ca 25 min
Det tar cirka 30-4 min att få riset al dentefärdigt, riset ska alltså ha en liten kärna av hårdhet och konistensen bör vara krämig och inte för tjock. Börja smaka och känn på riset efter 25 minuter och därefter var 5 minut för att få det som du vill ha det. Tänk på att risotton inte ska vara för stabbig, utan lite lagom lös
Sist vänder du ner den goda parmesanosten
Man kan äta risotton som en allena rätt eller med något tillbehör i eller sidan om.
Smaklig Måltid!:)