Grönsaks Risotto

En risotto är god och enkel mat att laga, men på något vis så imponerar det på en del när man svängt ihop en sådan. Jag tror att det beror på att många lever i illusionen av det är svårt att göra. Ja det mesta kanske känns svårt innan man har provat och kanske får man prova några gånger, men det är det värt.:))

En risotto bör vara lätt krämig med en liten kärna kvar i riset, ja nu kanske det lät svårt, men nej då, tricket är att inte stormkoka och smaka av riskornen emellan åt.

Jag brukar göra på lite olika vis när jag kokar risotto med hur man tillför vätskan och till denna risotton så väljer jag att hälla på ganska rejält med vätska efter smörfräsningen, då jag vill ha moroten mjuk och inte al dente

Det mesta passar till denna risotto då den är ganska mild i sina smaker, så kött, fisk, fågel, skaldjur eller något mer vegetariskt, dock brukar jag nog tycka att det är gott med lite mer syra i risotton till fisk eller skaldjur, men den här fungerar den med.:)

Ingredienser 2-4 portioner

2 deciliter risottoris (jag använde carnaloniris)

50 gram smör

1 morot

15 centimeter purjolök

1 stor tomat

Cirka 7-8 deciliter vatten

1/2 tesked salt

1 kalvbuljongtärning

Gör så här

Skala och hacka moroten i små små bitar

Ta bort yttersta höljet på purjolöken och snitta den på längden och skölj den väl både innan och utanpå och skiva den sedan tunt

Skölj tomaten och hacka den i små bitar

Fräs upp smöret i en panna eller kastrull och lägg i morotshacket

Låt fräsa i ett par minuter och riset och rör runt och låt fräsa i 1 minut innan du tillsätter purjolöken och tomaten

Häll på 5 deciliter vatten och lägg i buljongtärningen och saltet och låt sjuda upp så det bubblar lite, sänk då spisen till lite mindre än hälften (4 av 12) och låt puttra under omrörning i cirka 30-40 minuter och tillsätt mer vatten efter hand som det börjar att torka in. Börja smaka på riset efter cirka 20 minuter och gör så var 5 minut tills du tycker att det känns färdigt.

Alltså härligt krämigt och lite al dentekärna på riset, då är det klart

Smaklig spis!:)