En jättegod risrätt med stekt ris, räkor och god hetta
I den här rätten så är det en god fördel med egenskalade räkor för riktigt härlig smak och god tuggkänsla
Ingredienser 4 portioner
10 portioner basmatiris (då det är en risrätt och inte ris som komplement)
1 finhackad röd medelstark chilifrukt
100 gram smör
1/2 deciliter rapsolja
Citronkött från 1 citron
1 medelstor mogen mango
2 teskedar gul curry
1/2 tesked mald cayennepeppar eller efter egen smak (jag gillar het mat)
1 stor solovitlök eller 5-6 vitlöksklyftor
2 teskedar strösocker
1 kilo oskalade räkor (Obs! Spara gärna på räkskalet för fondkok, se nedan)
Gör så här
Koka riset enligt paketets anvisning under tiden som du skalar räkorna
När riset är färdigkokt så fräs upp smör och olja i en stor stekpanna eller en gryta. Välj gärna stekkärl som det inte fastnar så lätt i
Tillsätt riset med lite i taget i stekkärlet och låt steka med chili, vitlök, socker och kryddorna tills riset blir lite lätt krispigt
Tillsätt citronkött i små bitar och mango i cirka 4 cm stora skivor och låt steka ihop cirka 5 minuter
Om du ska tillsätta salt är helt beroende på hur salta räkorna är, så smaka på dem. är de salta, så inget salt i rätten, är de inte det så tillsätt upp till en 1/2 tesked som jag tror räcker, men du kan gärna smaka dig fram på egen hand.:))
Sist men inte minst så tillsätter du räkorna och de ska endast åka en sväng i pannan, då vi vill behålla deras spänds och fräschör.:)
Den här rätten serveras med fördel med en vitkålssallad som du även det får receptet på här nedan
4 Portioner
400 gram färsk vitkål i tunna strimlor (här är det viktigt att det är färsk vitkål, då det annars blir för grovt till denna rätten. Så är den inte i säsong, så välj sallad istället)
Saften från 1/2 citron och du kan inte ta från den som du behöver citronköttet till Räkriset, då den saften behövs där i.:)))
2 nypor himalayasalt
1-2 matskedar kallpressad rapsolja
1-2 nävar vattenkrasse eller ruccola då det ibland kan vara svårt att få tag på vattenkrasse
Gör så här
Blanda ihop allt, färdigt!:)))
Obs! Fondkoket!
Ett superbra sätt att ge liv till ny eller nya rätter!:)
Koka räkskalen med 1 liter vatten, 4 vitlöksklyftor, 2 matskedar färsk citronsaft, 2 deciliter vitt vin och 1 morot i bitar och likaså en palsternacka i bitar
Låt det sjuda på medelvärme tills det är cirka 4 deciliter vätska kvar. Det kan ta runt 2 timmar
Fonden ska ha en härligt god sälta, så smaka av och känn efter så den inte är för mesig, om så är fallet måste du salta och låta koka en stund till
Sila av fonden och pressa gärna ur fondvätskan från räkskalen och låt kallna
Färdigt att använda till soppor, pastasås, fisksås eller vad du önskar
Går fint att frysa och ta fram när man önskar laga något räkfondspassande.:)
Tips på pastarätt med räkfond hittar du även här på bloggen som Räktouchad Tomat & SvampPastasås