Idag blev det stort sug efter pizza och då fick det bli en som brukar benämnas Bianco, som betyder att den är utan tomatsås. Jag valde att göra en med Bonjour kantarellost, som är en typ av färskost. Jag brukar ofta ha en surdeg på lut, men idag hade jag inte det tyvärr, men har du en surdeg på gång, använd den och minska på mängden vatten i receptet med den mängden du har i av surdegen.
Det finns recept på surdegspizzabotten här på bloggen, men om du inte har en surdegsgrund på gång, så får du planera din pizza 5 dagar före för att sätta surdegsgrunden! Man kan också gå till ett bageri och kanske få förmånen att köpa lite surdegsgrund, om man inte har 5 dagar på sig:)
Ingredienser
Pizzadegen
Cirka 12 gram färsk gram jäst
4 matskedar kallpressad rapsolja
1 1/2 tesked salt
2,5 deciliter vatten
1 matsked honung
6-7 deciliter vetemjöl
Övriga ingredienser
100 gram Bonjour kantarellost
100 gram gul lök
100-150 gram lagrad ost
100 gram gul paprika
100 gram champinjoner
Mager bacon, jag använde ekologisk kotlettbacon
1 -2 matskedar färsk repad timjan
Gör så här
Den här degen gör jag utan maskiner, men funkar givetvis att göra på annat vis med
Värm vattnet så det bli ljummet 34- 37 grader. Känn med fingret, inte kallt och inte varm = ljummet.:)
Häll vattnet i en bunke
Smula ner jästen och rör eller vispa runt till den har löst upp sig i vattnet
Häll ner saltet, honungen och blanda
Häll nu ner vetemjölet lite i taget och vispa så mjölet löser sig, när det börjar tjockna så att det börjar bli för tjockt att vispa gå över till en slev och tillsätt nu nästan allt mjöl som är kvar och rör runt och sedan vänd upp degen på ett mjölat underlag där du kan knåda den så den blir smidig. Eller så använder du en maskin till hela proceduren.:)
Låt degen jäsa i 1 dryg timme i rumstemperatur eller 2-3 timmar i kylskåp eller ännu längre, du kan jäsa den i 1-2 dygn med om du vill ha en riktigt fantastisk deg, men då krävs det planering i matschemat.:))))))
Kavla degen till en pizzabotten i den formen du önskar.
Stek baconen lätt 1 minut på var sidan (den får gå färdigt på pizzan)
Skär lök, paprika, champinjoner
Bred ut kantarellosten på pizzabotten
På med den rivna osten
Löken, paprikan, champinjonerna
Baconen
In i ugnen på cirka 225 grader i cirka 12-15 minuter, du får hålla koll på när du tycker att den ser färdig ut för din smak.
När pizzan är färdig, så repar du timjan och strösslar på.
Buon appetito!