Räktouchad Tomat & SvampPastasås

En härlig pastarätt med bas från ett räkskalsfondkok och som blev gott så öronen nästan satte i spinn.:)))

Ett fondkok är ett superbra sätt att ge liv till nya maträtter!:)

Och här hade jag gjort rätten Räkris som finns här på bloggen med och förstås så ville jag ta hand om räkskalen, då jag vet hur bra fond det blir.

Således behöver du hemmakokt räkfond för denna rätten, men det är lätt som en plätt och du kan frysa in den för att använda när det är dags för användning och den passar till mycket mer än den rätt som jag kommer att presentera här och nu. Du kan med fördel använda den i fisksoppor, såser eller asiatisk matlagning som i skinkfärs med mera

Så räkorna kan du avnjuta som en annan rätt så som Räkriset eller något annat som du gillar

Men först så kommer det genomenkla räkfondsreceptet som jag väljer att inte krydda upp med specifika kryddor, då jag vill att det ska fungera som bas till olika rätter

Koka räkskalen från 1 kilo skalade räkor med 1 liter vatten, 4 hackade vitlöksklyftor, 2 matskedar färsk citronsaft, 2 deciliter vitt vin och 1 morot i bitar och likaså 1 palsternacka i bitar och eventuellt lite salt, då det är lite beroende på hur salta räkorna var, så smaka på dem och fonden för att veta. Fonden bör ha en god riklig sälta

Låt det sjuda på medelvärme tills det är cirka 4 deciliter vätska kvar. Det kan ta upp mot 2 timmar eller lite till, ingen brådska och den sköter sig själv

Sila av fonden och pressa gärna ur fondvätskan från räkskalen och låt kallna

Går fint att frysa och ta fram när man önskar laga något räkfondspassande.:)

Så nu till Pastareceptet!:)

Ingredienser 4 portioner

4 deciliter räkfond egenkokt

4 deciliter vispgrädde

4 deciliter halvtorrt vitt vin

1 tesked strösocker

4 kryddmått finmald vitpeppar

400 gram söta körsbärstomater

400 gram champinjoner

25 gram smör

6 grovrivna vitlöksklyftor

500 gram av någon typ av skruvpasta

Gör så här

Koka pastan enligt paketets anvisning

Skölj och grovskiva champinjoner och stek i smör i en stor gryta

Snitta tomaterna och tillsätt dem i grytan tillsammans med räkfond, vitlök, salt, socker, vitt vin, grädde och peppar

Låt koka ihop i cirka 5-7 minuter eller tills du tycker att såsen är lagom simig till att kunna sluta upp kring pastan. Om du tycker att den är lite åt det lösare hållet, kan du ha i lite maizenaredning, men bara lite och endast lite i taget, så du har full kontroll att det inte blir för tjockt och stabbigt.

Sila av pastan och häll ner den i såsen och sväng runt den så all pasta får sås på sig

Toppa gärna med något kryddgrönt som, hackad persilja eller  basilika eller något annat som du tycker kan passa

Smaklig Spis!:)