VästerbottenOstPaj

Något som blivit en klassiker på svenska bord när det gäller matpaj är västerbottenostpaj och för er som inte vet vad jag menar när det gäller den västerbottenosten, så ska jag försöka att förklara, den är mycket aromatisk, lite stark, fet men ändå lite torrsmulig, ja svårt att förklara, men en sak är säker, den är unikt god!:)

Jag valde att toppa mina små pajer den här gången med tomat som jag vätskat av i micron i cirka 15 minuter med lite råsocker och dessutom lite dill på. Man kan ju välja att inte toppa med något alls, eller något helt annat, eller så väljer man det jag hade.:))

Det går givetvis att göra större paj eller fler pajer med detta recept, bara att dubbla, trippla, eller…….men om du gör pajen större behövs det lite längre tid i ugnen, då ytan blir större och tar längre tid i ugnen, så räkna med 30 -50 minuter beroende på hur stor eller djup den är.

Ingredienser till 8 minipajer som är på bilden ( jag tripplade  mitt pajrecept denna gången, då bilden är tagen):)))

Cirka 80 gram riven västerbottenost

1 skivad tomat

En nypa råsocker

Lite dill till topping

Äggstanning

Vispa ihop

1 ägg

1/4 deciliter vispgrädde

1 krm finmald vitpeppar

Pajdeg

50 gr rumstempererat smör

1 msk cremé fraiche

Knappt 1 1/2 dl siktat kärnvetemjöl ”Patisserie”  från Ramlösa Kvarn som är bra att göra paj och småkakor med, då det blir mört och mjällt. Detta mjölet är nytt för mig och jag tyckte att resultatet blev väldigt bra.:)

1 msk iskallt vatten

Gör så här

Blanda smöret med cremé fraiche och sedan vetemjöl och sist vatten

Degen ska vara åt det lite lösare hållet, alltså ingen deg som du kavlar

Klä formar med degen och låt gärna degen gå lite över kanten, då den kryper lite i ugnen

Förgrädda i ugnen på ca 175 grader i ca 6 minuter.

Montering

Lägg västerbottenosten i botten på de förgräddade pajerna

Tomatskivornas tur

Äggstanningen och grädda i ugnen på 175 grader i ca 12-15 minuter