Ibland är man så sugen på paj och just paj kan man ju variera i oändlighet med innehåll och topping. Här är ett recept på en paj som jag tycker är riktigt god, och där jag valt att göra pajen i små formar, vilket är praktisk och fantastiskt bra och ser snyggt ut till Buffé.
Ingredienser
6 små pajer
Pajfyllning
50 gram fänkål
6 cocktailtomater
1-2 kronärtskockor, beroende på storlek
Pecorinoost 1-2 teskedar per paj
6 skivor lax och några socker ärtor eller något annat som du tycker är gott att toppa pajen med
Gör så här
Hacka grönsakerna i ca 1 cm stora bitar och ugnsrosta dem ca 10 minuter på 175 grader
Äggstanning
Vispa ihop
1 ägg
1/4 deciliter cremé fraiche
2 matsked finhackad dill
1 kryddmått finmald vitpeppar
Pajdeg
50 gram rumstempererat smör
1 matsked cremé fraiche
1 1/4 deciliter vetemjöl
1 matskediskallt vatten
Gör så här
Blanda smöret med cremé fraiche och sedan vetemjöl och sist vatten
Degen ska vara åt det lite lösare hållet, alltså ingen deg som du kavlar
Klä formar med degen och låt gärna degen gå lite över kanten, då den kryper lite i ugnen
Förgrädda i ugnen på ca 175 grader i ca 6 minuter.
Montering
Lägg pecorinoosten i botten på de förgräddade pajerna
Grönsakernas tur
Äggstanningen och grädda i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter
Toppa pajerna med kallrökt lax eller annat som du valt och servera med en god sallad
Smaklig Spis!