RisoniRisotto med kyckling & Svamp

Ett härligt gott och snabbt alternativ till risotto med ris

Risoni är en pastasort som ser ut som ris men med mindre än halva koktiden jämfört med risottoris

En riktigt god rätt blev det här och mycket lättlagad och enligt mig kan den serveras både till vardags och festligare middag, där kanske valet av svamp kan avgöra, typ karljohan som här eller champinjoner för en mer vardaglig rätt, valet är ditt.:))

Här smakas rätten upp med förutom svampen både färsk salvia och parmensan, schalottenlök, vitlök och  en gnutta chili

Ingredienser 4 portioner

300 gram färsk kycklinginnerfilé eller kycklingfilé

1 tesked salt

1 grönsaksbuljongkapsel eller tärning

Citronskal som är rivet på mellersta grovhet

1 1/2 matsked finhackad färsk salvia

250 gram valfri svamp

Smör till stekning cirka 3 matskedar

4 matskedar god olivolja

1 mellanriven solovitlök eller motsvarande i klyftor

Finrivet citronskal från 1 citron

3 kryddmått finmald svartpeppar

5 schalottenlökar skurna på längden i strimlor

1 tesked finhackad röd chili av mediumkaraktär

1 1/2 deciliter riven lagrad parmesanost

2  3/4 deciliter risonipasta

Cirka 7 -8 deciliter vatten

Gör så här

Börja med att steka grovhackad svamp i  smöret cirka 5 minuter, tillsätt schalottenlök och vitlök efter 3 minuter och lägg sedan allt åt sidan

Skiva kycklinginnerfiléerna

Tillsätt olivolja i stekpannan och stek kycklingen i cirka 5 minuter

Häll 5 deciliter vatten över kycklingen, 1 buljongtärning, salt, salvia, svampsteket ,svartpeppar, chili och risoni och rör runt med jämnt tätt mellanrum, ungefär som när man tillagar vanlig risotto. Tillsätt sedan resterande vatten pöompö tills pastan är färdig cirka 10-12 minuter och risonirisotton är härligt krämig i konsistensen och gärna åt det lite lösare hållet, då den kommer att stabilisera sig ytterliggare när den kommit på tallriken

Riv citronskal och parmesanost och rör ner när pastan är färdig

Smaklig Spis!:)