Kyckling kan man smaksätta på oändligt många vis och kan representera kök från hela världen. Här har jag lekt lite med det Italienska köket en smula. Den här rätten passar både som varm och kallrätt, tunt skivad till en buffé, i en pasta eller rissallad, till enbart pasta, ris, potatis, bulgur, cous cous……….ja passar till det mesta faktiskt.
Jag har valt att tillaga den i en hel del smör och olja, men det kan man sila av (inte kasta, utan spara till någon annan maträtt, som fond till sås eller gryta exempelvis då de är mycket smak i den. (Går att frysa i 2-3 månader). Man kan säga att den blir lite snabbconfiterad
Ingredienser 6 middagsportioner
1 kilo kycklingfilé, färsk eller tinad
50 gram smör
100 gram tomatpuré
1/2 deciliter olivolja
3 matskedar rå socker
1/2 tesked salt
1 tesked svartpeppar
1 burk soltorkade tomater i olja (cirka 300 gram med oljan)
1 burk inlagda vitlökar (cirka 200 gram avrunnen vikt)
1 burk stor kapris (cirka 200 gram avrunnen vikt) Om du inte tycker om kapris, så kan du byta ut den mot gröna oliver utan kärna
2 matskedar torkad basilika
Gör så här
Fräs upp smör och olja i en väl tilltagen panna
Lägg i tomatpurén med råsockret, saltet och låt fräsa någon minut
Lägg i kycklingfiléerna
Tillsätt nu basilika och svartpeppar
Häll på de soltorkade tomaterna med dess olja
I med vitlöken och kaprisen
Låt koka/steka i cirka 20-25minuter på medelvärme och vänd kycklingen efter halva tiden
Smaklig spis!