Harissa & Saffrankryddad Taginekyckling

En tagine kan göras på många olika vis och här på bloggen finns en även annan variant på kycklinggtagine med ras-el-hanoutkrydding

Den här har en kryddning med bland annat en harrisakrydda från ica och saffran

Att laga mat i ugnen i en taginegryta eller en lergryta ger ett gott och saftigt kött och goda smaker utvecklas från krydderier och grönsaker

Men kan laga mat länge på låg temperatur, men det fungerar även att endast laga någon timme om det är så att man använder sig av lättmörat så som kyckling eller helt vegetarisk variant

Ingredienser 6-8 portioner

800 gram kycklingfilé som du skär i 5-6 centimetersbitar

8 vitlöksklyftor hela utan skal

3 matskedar av ICA:s harissakrydda

2 teskedar spiskummin

1/2 tesked finmald svartpeppar

2 teskedar gurkmeja

0.25 gr saffran

2 teskedar salt

300 gram aubergin i 5-6 centimetersbitar

300 gram gul lök i 5-6 centimetersbitar

300 gram paprika i 5-6 centimetersbitar (valfrifärg)

1 burk krossade tomater 400-500 gram

200 gram mjuka aprikoser utan kärna

50 gram mandelspån eller krossad/hackad mandel utan skal

1 deciliter olivolja

Juice från en 1/2 citron

Gör så här

Sätt ugnen på 180 grader

Lägg ner kycklingbitarna i taginegrytan och massera in alla kryddorna

Lägg nu ner alla andra ingredienser (utom citronsaften) och massera in även dem

Ställ in i ugnen och låt puttra i cirka 2 timmar

Ringla över citronsaften

Njut måltiden med couscous, ris, bulgur eller liknande och gärna lite rysk yoghurt med lite honung

Smaklig Spis!:)