Köttbullar köttbullar köttbullar, en av vardagsfavoriterna här i Sverige tror jag, här är ett recept på hur jag gillar köttbullar bäst.
Servera dem med något mos, makaroner eller kokt potatis, en härlig brun sås eller en lite lyxigare gräddsås och lingon .
Ingredienser 6 portioner
500 gram nötfärs
500 gram skinkfärs
1 ägg
100 gram god kavring med bortskurna kanter
1 stor gul hackad lök
1/2 matsked sirap
1/2 deciliter vispgrädde
1/2 deciliter vatten
1 tesked finmalet salt
1/2 tesked grovmalen kryddpeppar
1/2 tesked grovmalen vitpeppar
1/2 matsked ansjovis eller matjessill spad
Gör så här
Stekt den hackade löken med kryddorna och låt svalna
Blanda ägg, grädde, vatten, sirap, salt, fiskspadet och smula ner karvingen och låt den stå ca 10 min så den blir mjuk, mixa med stavmixer för en slät massa och blanda sedan ner köttfärsen och sedan löken, använd gärna dina händerna som redskap för att få ihop smakerna på ett bra vis.
Forma nu till köttbullar och stek i ugnen eller stekpannan med lite smör och olja på medeltemperatur eller ca 200 grader i ugnen tills de är gyllenbruna. Stektiden beror på storleken du har gjort på köttbullarna, men snittköttbullen bör stekas i ca10/15 min när det är blandfärs, dela gärna en köttbulle när du tror att de är färdiga och se om den är genomstekt.