En riktig klassiker på svenska matbord som från början tros komma från ryssland eller mellanöstern och det första nedskrivna om kåldolmar, i Sverige ivarje fall kom från Kajsa Varg i hennes kokbok från 1765
Att göra kåldolmar tar sin lilla tid, om man jämför med systerrätten kålpudding, som också är förtvivlat gott, men kåldolmar känns ändå en smula lyxigare, kanske för att lite mer kärlek har lagts ner i hantverket
Fungerar superbra att frysa och ta fram en dag då man bara inte orkar ställa sig någon längre stund vid spisen
Här kommer min variant på denna rätt och där jag valt att tillsätta pastej i färsen och bostongurka i såsen och inget ris i sikte:)
Till min dolmar den här gången har jag valt att servera med en härlig potatismos med smör, smetana och riven muskot.
Ingredienser cirka 20 kåldolmar
1,2 kilo Skink eller blandfärs
1 stort vitkålshuvud
100 gram god pastej (jag använder, Snapphanechark, Fläsk & Co eller Kävlingepastej)
2 kryddmått finmald kryddpeppar
2 kryddmått finmald vitpeppar
3 + 1 matskedar ljus sirap som ska vara till såsen
2 teskedar salt
1,5 deciliter + 1 deciliter vispgrädde
1 ägg
1 riven stor gul lök
50 gram smör
2 köttbuljongtärningar och gärna Knorrs färskbuljong
7 deciliter vatten
1 1/2 matsked japansk soja
Cirka 3 -4 matskedar maizena
1 deciliter bostongurka
Gör så här
Häll upp och koka upp vatten i en riktigt stor kastrull där vitkålshuvudet kan få plats, salta med en ett par matskedar salt
Skär av nedersta delen ”stocken” på vitkålshuvudet och lägg ner huvudet i det kokande vattnet och låt koka cirka 5 minuter och sedan börjar du att plocka bort blad efter blad efterhand som de är löstagbara, tar totalt cirka 20 minuter.
Vispa 1,5 deciliter grädde fluffigt och vispa sedan ner ägget, salt, peppar, sirap, pastej och den finrivna löken
Blanda nu ner även köttfärsen och arbeta gärna med händerna
Lägg en klick av köttfärsblandningen i form av en järpe i varje kålblad, vik upp basen på kålbladet över färsen, vik sedan in sidorna på kålbladet så de möts och rulla ihop hela bladet över färsen och lägg ner i en ugnsform
Klicka över lite smör och låt gå i ugnen i totalt cirka 40 minuter på 200 ugnsgrader
Håll vattnet i en kastrull och koka upp med buljongen. Nu ska du ösa kåldolmarna med ungefär hälften av buljongen efter cirka 15-20 minuter. Andra hälften sparar du till såsen och du ska även använda dig av det du hällde över kåldolmarna till såsen med
Såsen
Du kan påbörja såstillagningen redan efter att du kört kåldolmeösningen
Vispa ner maizena, sirap och soja i buljongen
Tillsätt 1 deciliter grädde och låt småputtra på svag värme tills kåldolmarna är färdiga
Tillsätt bostongurkan och kåldolmebuljongen (eventuellt så sila ner den buljongen) och låt sjuda upp
Moset
Potatismoset kan du göra på många olka vis, men just till detta så tycker jag att en ganska plain sådan passar bäst och så som jag beskrev ovan, med smör, smetana, grovmald vitpeppar och muskot
Koka potatisen med rikligt med salt, 2 matskedar per/kg potatis
Stampa med potatisstamp och i med de övriga ingredienserna
Smaklig spis!