Kåldolmar Special

En riktig klassiker på svenska matbord som från början tros komma från ryssland eller mellanöstern och det första nedskrivna om kåldolmar,  i Sverige ivarje fall kom från Kajsa Varg  i hennes kokbok från 1765

Att göra kåldolmar tar sin lilla tid, om man jämför med systerrätten kålpudding, som också är förtvivlat gott, men kåldolmar känns ändå en smula lyxigare, kanske för att lite mer kärlek har lagts ner i hantverket

Fungerar superbra att frysa och ta fram en dag då man bara inte orkar ställa sig någon längre stund vid spisen

Här kommer min variant på denna rätt och där jag valt att tillsätta pastej i färsen och bostongurka i såsen och inget ris i sikte:)

Till min dolmar den här gången har jag valt att servera med en härlig potatismos med smör, smetana och riven muskot.

Ingredienser cirka 20 kåldolmar

1,2 kilo Skink eller blandfärs

1 stort vitkålshuvud

100 gram god pastej (jag använder, Snapphanechark, Fläsk & Co eller Kävlingepastej)

2 kryddmått finmald kryddpeppar

2 kryddmått finmald vitpeppar

3 + 1 matskedar ljus sirap som ska vara till såsen

2 teskedar salt

1,5 deciliter + 1 deciliter vispgrädde

1 ägg

1 riven stor gul lök

50 gram smör

2 köttbuljongtärningar och gärna Knorrs färskbuljong

7 deciliter vatten

1 1/2 matsked japansk soja

Cirka 3 -4 matskedar maizena

1 deciliter bostongurka

Gör så här

Häll upp och koka upp vatten i en riktigt stor kastrull där vitkålshuvudet kan få plats, salta med en ett par matskedar salt

Skär av nedersta delen ”stocken” på vitkålshuvudet och lägg ner huvudet i det kokande vattnet och låt koka cirka 5 minuter och sedan börjar du att plocka bort blad efter blad efterhand som de är löstagbara, tar totalt cirka 20 minuter.

Vispa 1,5 deciliter grädde fluffigt och vispa sedan ner ägget, salt, peppar, sirap, pastej och den finrivna löken

Blanda nu ner även köttfärsen och arbeta gärna med händerna

Lägg en klick av köttfärsblandningen i form av en järpe i varje kålblad, vik upp basen på kålbladet över färsen, vik sedan in sidorna på kålbladet så de möts och rulla ihop hela bladet över färsen och lägg ner i en ugnsform

Klicka över lite smör och låt gå i ugnen i totalt cirka 40 minuter på 200 ugnsgrader

Håll vattnet i en kastrull och koka upp med buljongen. Nu ska du ösa kåldolmarna med ungefär hälften av buljongen efter cirka 15-20 minuter. Andra hälften sparar du till såsen och du ska även använda dig av det du hällde över kåldolmarna till såsen med

Såsen

Du kan påbörja såstillagningen redan efter att du kört kåldolmeösningen

Vispa ner maizena, sirap och soja i buljongen

Tillsätt 1 deciliter grädde och låt småputtra på svag värme tills kåldolmarna är färdiga

Tillsätt bostongurkan och kåldolmebuljongen (eventuellt så sila ner den buljongen) och låt sjuda upp

Moset

Potatismoset kan du göra på många olka vis, men just till detta så tycker jag att en ganska plain sådan passar bäst och så som jag beskrev ovan, med smör, smetana, grovmald vitpeppar och muskot

Koka potatisen med rikligt med salt, 2 matskedar per/kg potatis

Stampa med potatisstamp och i med de övriga ingredienserna

Smaklig spis!