Bolognese

Bolognese kan göras på många olika vis med en viss bas till grund. Här är min version av en Bolognese och med den serverar jag spaghetti.

IMG_3233

Ingredienser 6 -8 portioner

1 kilo finmald nötfärs

100 gram hackad bacon eller rimmat sidfläsk

100 gram finhackad morot

50 gram finhackad rotselleri

200 gram finhackad gul lök

4 finhackade vitlöksklyftor eller 1 hel solovitlök. Obs! Pressa inte vitlöken, då det då kan ge för skarp vitlökssmak, hacka är bäst här, tycker jag.

6 msk tomatpuré

2 – 4 kryddmått riven muskotnöt, smaka efter två och addera mer om dina smaklökar tycker det.

1 tesked Telicherry svartpeppar som du maler själv med kryddkvarn eller liknande som har en rund och fin pepparsmak. Använder du färdig grovmald, så var lite mer försiktigt, då den är vassare i smaken, så ta lite i taget och smaka dig fram.

1 matsked råsocker

1 kalvbuljongtärning

1-2 teskedar  torkad timjan eller 2 -3 matskedar färsk repad timjan

2 lagerblad

2 burkar krossade tomater av god kvalitét

4 matskedar japansk soja

3 deciliter rött vin

Parmesanskalk (ger bolognesen ett extra lyft, men kom ihåg att ta upp skalken innan servering.:) Eller om du gillar röd kittost kan cirka 15 gram av den lyfta bolognesen till lite högre skyar.:)

1-2 teskedar salt

2 matskedar smör och 4 matskedar olivolja till stekning

Nytt och tips! Har tidigare haft mörk choklad  eller kakao i min Chiligryta, men inte provat det i bolognese förut och med kaffesmak dessutom och kan säga att cirka 10-20 gram av Malmö chokladfabriks choklad med kaffekross (alternativt mörk choklad och 1/2 kryddmått malt kaffe)+ 1 tesked rödvinsvinäger + 1 matsked repad färsk timjan gav bolognensen en liten annan karaktär och hur gott som helst

Gör så här

Bryn smöret och lägg i nötfärsen, bacon, löken, moroten, rotsellerin, saltet och kryddorna (utom lagerbladen)

Tillsätt tomatpurén, rörsockret och vitlöken och låt fräsa en stund

Häll i de krossade tomaterna, vinet, buljongtärningen, lagerbladen, den japanska sojan och parmesanskalken

Låt sjuda lätt i ca 60 min, tillsätt lite vatten efter behov om bolognesen torkar ut, men slutresultatet ska vara mustigt och fylligt

Servera gärna med finriven mogen parmesan.

Smaklig spis