Spagetti bolognese är en favorit hos många och köttbullar ligger även den i tyckaomtoppen, så här har jag slagit ihop de båda till en supergod rätt, där jag har valt att stuffa stora härliga nötfärsbullar med de ingredienser och smaker som jag brukar ha i bolognese, med någon liten modifikation.
Ingredienser 4-5 portioner
150 gram morot
100 gram rotselleri
1 stor gul lök
6 vitlöksklyftor
0.5 deciliter olivolja som är opepprig, grekiskt olja brukar vara mjuk och fin i smaken
2 stycken buljongtärningar av grönsak
1 tesked grovmald svartpeppar
2 deciliter vatten
Gör så här
Finhacka rotsaker, vitlök och gullök
Stek det hela i 0.5 deciliter olivolja och svartpeppar i en gryta cirka 5 minuter
Häll över 2 deciliter kallt vatten och buljontärningarna och låt sjuda tills vattnet har reducerats
Ta nu av hälften av rotsteket och lägg i en stekpanna och enklast för receptbeskrivningen är att du bara låter det ligga där så länge.:)))
Tomatsåsen
Ta den andra halvan av rotsakssteket
500 gram krossade tomater och för godhetens skull använd krossade tomater med god kvalitet som exempelvis Mutti
1-2 kryddmått riven eller mald muskot
1-2 matskedar ljus soja
2 matskedar tomatpuré
1 parmesanskalk
Gör så här
Häll de krossade tomaterna över rotsteket
Tillsätt riven eller mald muskot, soja, tomat puré och parmesanskalken som ger en härlig mustighet till tomatsåsen
Låt småkoka i cirka 20 minuter
Köttbullarna
500 gram finmald oxfärs
Nu kommer vi till den andra halvan av rotsteket som du har lagt i stekpannan, den ska du ha med här
75 gram finhackad bacon
1 ägg
2 matskedar ljust ströbröd
3 matskedar vispgrädde
3 matskedar olivolja till stekning
1 matsked smör till stekning
Gör så här
Blanda ner bacon i rotsakssteket du har i stekpannan och låt steka i cirka 3 minuter på lite över medelvärme och låt sedan svalna lite
Blanda ägg, grädde, ströbröd och blanda sedan ner stekblandningen och vidare oxfärsen
Forma bullarna i önskad storlek, ja jag hade mina stora och maffiga, men du väljer själv hur du vill att dina ska vara
Stek dem på medelvärme och tiden är ju lite beroende på storleken du valt, men eftersom det är oxfärs så är det inte så viktigt att de är helt genomstekta och de ska ju bada i tomatsåsen en stund med
Men jag stekte mina maffiga i cirka 8 minuter
Servera med valfri pasta och riven parmesanost
Smaklig Spis!:)