Slow cooked Chili con carne

Vem kan motstå en chili gryta som fått puttra in sina smaker på spisen en halv dag? Dofter som letat sig ut genom fönstret och ut på gatan…..

I denna grytan så kommer du att hitta de flesta smakerna från chili con carnens hemland Mexico eller är den ursprungligen från södra USA, ja det kvittar faktiskt lite…..för mig ivarje fall,  mexikanarna lagar den  och gott är det!:) Jag hade förra året möjligheten att besöka mexico med dess matkultur, ja vad säger man…….gott så öronen snurrade.:)))

Och i vanlig ordning har jag satt lite av  min egna elisatwist på det hela!:))

Var inte rädd för att ösa i vad receptet säger, men observera att kryddblandningen är gjord för 3 kilo kött, så vi delar den med 3.

Ingredienser

Kryddblandningen

3 rågade teskedar ancho chili pulver

2 rågade teskedar mald koriander

1 rågad matsked lökpulver

1/2 tesked mald kummin (ej spiskummin den här gången)

1 matsked mild paprikapulver

2 teskedar kakao

2-3 teskedar cayennepeppar (3 är för oss som gillar det lite hot!)

Chillgrytan

1 kilo högrev

1/3 del av kryddblandningen (spara resten till nästa gång i en välförsluten förpackning)

1/2 deciliter rapsolja

1-2 teskedar salt, lite beroende på hur salt soja är, så smaka av efter 1 timme och ha eventuellt i mer

2 matskedar tomatpuré

1 deciliter souther comfort, kan ersättas med 2 deciliter mörk öl som har liten beska, men då halvera du mängden limesaft och utesluter vatten

3 matskedar japansk soja

2 normalstora gula lökar

3 solo vitlökar eller 9 stora vitlöksklyftor ( det kommer inte att vara för mycket)

1 stor röd paprika

5 gröna sivri paprikor (det är de långsmala milda paprikorna som du ka se på bilden ovanför. fungerar med 1 mellan stor vanlig grön paprika med,

Saften av en halv limefrukt

Cirka 300 gram  mixade bönor eller de bönor som du gillar bäst

1 deciliter vatten

2 teskedar salt

Gör så här

Skär upp högreven i 3-4  centimeterns bitar

Hetta upp oljan i grytan och häll i kryddorna och rör runt dem

Ner med högreven och blanda runt och låt det fräsa i cirka 3 minuter på hög värme

Skala vitlöken och skär den i grova bitar

Blanda ner tomapuré, vitlöken och salt, och låt steka i ett par minuter under omrörning

Häll i Southern comfort, soja, limesaften och vatten, rör runt

Låt det hela koka upp och sänk sedan temperaturen till lite lägre än 1/3 av vad spisens kapacitet är, så har den 9 som max, låt den gå på 2 1/2 -3:an. Det ska vara en liten rörelse i grytan under hela tillagningen som är mellan 4-5 timmar

När det är 1 timme kvar av koktiden, skär den röda paprikan i 3-4 centimeters bitar och ner i grytan

Skär sivri paprikan i 1 centimeters bitar och ner i grytan

Lägg nu i bönorna med.

Tillbehör till chilligrytan

Mosad avocado

Hackad inlagd paprikafilé, hackad röd jalapeños och hackad gul lök. Blanda ihop ingredienserna.

Hackad sallad

Lagrad riven ost

Gräddfil eller cremé fraiche

Tortilla bröd

Taco tubes

Ris

Njutbar måltid! 🙂