Opsis Kalopsis kusin……..apelsin
Svensk husmanskost med en liten fransk benämning, mycket kryddor och härlig touch av apelsin
Ingredienser 6 portioner
1 kilo högrev eller annat grytkött av nöt
1 matsked finmald kryddpeppar
1 matsked körvel
1 matsked lökpulver
3 touch of taste beefbuljong
3 matskedar smör
400 gram slantade morötter
4 lagerblad
2 stora grovskurna gula lökar
3-4 matskedar kocentrerad apelsinsaft
Vatten så det täcker kött och grönsaker under hela tillagningstiden
Gör så här
Putsa köttet fritt från eventuella senor och hinnor, men behåll fettet
Skär köttet i cirka 4 cm kuber
Fräs upp smöret och stek köttet tillsammans med kryddorna (utom lagerbladen), men tänk på att steka lite i omgångar, så köttet har en möjlighet att få lite stekyta
Häll på 2-3 matskedar av saften, buljongkapslarna och lägg nu i lagerbladen och häll på vatten så det täcker köttet och låt koka upp, sänk sedan värmen på spisen till 25% av spisens kapacitet.
Låt koka i cirka 2-2 1/2 timme
Men när det har kokat i 1 timme så lägger du ner morötter och lök och låter grytan puttra vidare
Se till att det finns vatten som täcker i grytan hela tillagningstiden
Smaka på grytan när den verkar färdig, då ska köttet vara lätt att ta isär med en gaffel, om du vill ha den 4:e skeden apelsinsaft eller om du vill ha i lite salt
Servera med kokt potatis eller potatispurè och någon form av inlagda rödbetor. Jag gjorde till detta en hackad blandning av inlagda rödbetor och hackad saltgurka i lika mängder och lite riven pepparrot.
Smaklig Spis!:)
Tips på om du får rester över och vill skapa en ny rätt av dem med lite sötsura smaker, tillsätt en burk eller den mängden som känns lagom för den mängd rest du har kvar, färdig sötsursås, så som exempelvis Uncle Bens, röd hackad chili och lite lite färsk koriander och servera med ris.:)