Hallonmarinerad kotlettytterfilé

Att fånga lite sommarsmaker vill man ju passa på att göra nu när det är sommar, men givetvis fungerar detta recept även andra årstider och som jag nog nämt i något recept tidigare så är griskött en väldigt bra smakbärare, där både syra och sötma passar underbart fint.

Köttet valde jag denna gången att tillaga tunt skivad på en murika som är den typ av stekhäll för utomhusmatlagning, men man kan självklart tillaga den hel i ugnen eller skivad i stekpannan eller grilla på grillen, valet är ditt.:)

Och tillbehören kan likaså varierar i oändlighet. Jag valde den här gången en kombination av grönsaker och gryn som mina smaklökar tyckte skulle passa. Bulgur som var förkokt, precis som den ska kokas enligt förpackningen, aubergin i bitar, som legat i lite citron och salt 1 timme för tillagningen, skivad grön paprika, purjolök i stora bitar, lite riven vitlök och inlagd okra, som är en afrikansk örtväxt som du ser på bilden ovan och förmodligen undrar vad är det? Finns att köpa i burk på lite större mataffärer. Den är lite lätt syrlig i sitt utförande och tyckte att den här passade med hallonsmaken i köttet

Tillagningen gjordes i ordningen, köttet fick försteka i smör, så det nästan var färdigt, sedan gick aubergin och vitlök i, vidare paprika, sedan bulgur, purjo och sist okra.

Några citroner fick steka på sidan tills de hade fått rostad färg. Citroner blir lite mildare i smak när de tillagas genom stekning eller grillning.

FullSizeRender(142)

Till så serverades ett plattbröd som är gjort av surdeg (se gärna mitt recept på surdeg):), med svart sesamfrö, torkad persilja och massor med god olivolja. En melonsallad med citronmeliss och mynta och en härlig tzatziki (som även den finns som recept här):).

Hallonmarinerad fläskytterfilé

Ingredienser 4-6 portioner, lite beroende på hur du väljer att servera det

600 gram kotlettytterfilé

200 gram hallon och det går bra med de du hittar i frysdisken

4 matskedar balsamvinäger och gärna en som har lite fyllighet

1 tesked salt

2 teskedar tandooricurry i pulverform

2 kryddmått finmald vitpeppar

Gör så här

Tina och mixa hallonen i en mixer, inte stavmixer, såvida du inte har en skål med lock och hål i locket, då det skvätter mycket från hallonen

Häll i resterande ingredienser och blanda

Putsa köttet

Lägg köttet i en plastpåse och häll ner hallonblandningen

Tillslut påsen och klappa runt marinaden så allt kött får på sig av det

Låt köttet ligga i kylen minst 3 timmar, men gärna mer. Du kan göra detta på morgonen innan du ska tillaga köttet på kvällen

Tillaga köttet: om det är i tunna skivor, så är det bara några minuter som det ska stekas och förstås lite längre tid ju tjockare skivor du väljer och väljer du helstekt så om du inte är en van matlagare, så använd en termometer som visar dig när den är färdig, 70 grader, så är du på den säkra sidan.

Smaklig spis!