Franskbetonad Köttgryta med Krispig Ugnspotatis

En mustig smakrik och härligt god gryta med bland annat rött vin, vitlök, fransk senap, timjan, champinjoner och marinerat oxkött

Enkel att göra, men behöver gott om tid i både kylskåp och på spisen

Recept för cirka 8 portioner

Marinaden

1 kilo rostbiff skuren i cirka 3-4 centimetersbitar

1 matsked fransk senap av typ Dijon

3 matskedar tomatpuré

4 matskedar japansk soja

2 teskedar torkade franska örter

2 matskedar färsk finhackad timjan

1 tesked salt

3 stycken stora grovhackade solovitlökar eller motsvarande mängd vanlig vitlök

250 ml rött vin (inte matlagningsvin)

Gör så här

Blanda ihop alla ingredienser i en skål och blanda sedan ner köttet ordentligt, plasta och ställ i kyl i cirka 12 timmar

Övriga ingredienser

50 gram smör

2 teskedar finmald svartpeppar

300 gram halverade schalottenlökar

500 gram minimorötter Findus frysta

300 gram skalad och stavad palsternacka

2 oxbuljongtärningar

150 gram avrunnen syltlök

350 gram sköljda skogschampinjoner (de ska tillagas hela)

300 gram grovskuren bacon (3-4 centimetersbitar)

3 lagerblad

Vatten så det täcker kött och grönsaker

Brun Maizenaredning

Gör så här

Fräs smöret i en stor gryta och tillsätt köttet. Låt varje köttbit får rinna av från marinaden (men spara på all marinad!) och lägg ner köttbitarna pö om pö så köttet blir stekt och inte kokt till en början. Stek på högsta värme

När alla köttbitar fått lite stekyta så tillsätts löken och låt den svängas runt i grytan några minuter med köttet

Häll på marinaden och tillsätt alla övriga ingredienser (utom maizenaredning) och vatten så det täcker

Låt koka upp och sänk sedan plattan till näst intill det lägsta

Grytan ska nu gå med lock på tills köttet är mört och det tar cirka 3 timmar

Det ska absolut inte koka, utan det ska endast vara en liten rörelse i grytan så inte grönsakerna kokar sönder

När grytan är färdigkokt så tillsätter du maizenareningen och höjer spisens värme för ett snabbt uppkok

Servera gärna med ugnslagad potatis med färskost och parmesan, som passar ypperligt gott till

Ingredienser

2 kilo potatis i 3-4 centimeters storlek

50 gram smör

0.5 deciliter olivolja

3 teskedar salt

2 teskedar socker

400 gram färskost med vitlök och örter typ Arla

100 gram finriven parmesanost Jag använde märket Matric

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader

Lägg potatisen i en stor ugnsform (gärna som det inte fastnar i)

Tillsätt salt, socker, smör och olivolja

Tillaga i ugnen i cirka 15 minuter

Ta ut ugnsformen och blanda ner färskosten och häll sedan på parmesanosten och tillaga i cirka 15 minuter till

Bon appetit!:)