Få burgare slår en riktigt saftig lammburgare. Det är så mycket god smak i lammkött som inte riktigt kan toppas av annat kött, enligt min mening. Kryddar man dessutom upp det med kryddor som lyfter köttet lite till och på det tillbehör som harmoniserar med det övriga, ja då är det rock ´n roll för smaklökarna.:))))
Kryddningen är enkel, franska torkade örtkryddor som redan är färdigblandade i en perfekt blandning, där kryddorna är bland annat lammets kryddföljeslagare rosmarin, timjan, mejram, persilja mm. Lite riven vitlök, grovmald svartpeppar och salt blandar vi också ner i härligheten
Tillbehören är supergoda till denna burgaren, en färskostkräm med chevéost, picklad rödlök, cheddarost, ventricina salami, några inlagda jalapenos och valnötter
Brödet som jag väljer till denna burgaren är ett färdigköpt briochebröd, vilket jag tycker är väldigt gott och enkelt att ta till när tiden är knapp eller om man helt enkelt inte vill ställa sig och baka
Ingredienser 4 burgare
500 gram fin men gärna fet lammfärs
1 1/2 tesked salt
2 teskedar grovmald Telicherry svartpeppar (använder du ”vanlig svartpeppar så ta bara 1 tesked, då den ofta är lite vassare i smak
2 teskedar franska örter
2 matskedar kallt vatten
Gör så här
Blanda ihop alla ingredienser och vattnet gör färsen mer lättarbetad
Forma hamburgarna, men tänk på att inte göra dem för bulliga, då de drar ihop sig lite under tillagningen med
Stek eller grilla på hög värme, någon minut per sida, lite beroende på hur genomstekt du vill ha dem och hur tjocka de är, men snitttiden är cirka 3-4 minuter per sida. Om du steker dem på stekpanna eller i form på grillen, så använd gärna lite smör till stekningen istället för olja, då det blir mycket godare
Tillbehören
Picklad rödlök (se receptet här på bloggen på picklade rädisor, men byt ut rädisorna mot tunt skivad rödlök och inget salt, citron eller svartpeppar)
Chevrékräm med färskost med vitlök och örter med 100 gram av varje och blanda ihop (Går fint med chevré som inte har kant på sig)
Jalapeños efter smak
4 – 8 skivor cheddarost som du låter smälta över burgaren när den nästan är färdigtillagad
8 tunt skivade ventricina salamiskivor eller annan tunt skivad salami med mycket smak
Grovkrossare valnötter som du rostar några minuter i micron
Lite smör att pensla på brödets innersida innan du rostar på dem i ugn eller på grillen
Montera ihop som du önskar:)
Mumsig Spis!