Sill sill sill oj vad vi svenskar äter sill!:)) En del av oss gör sillinläggningen från skratch och vissa av oss köper färdiga lösningar och vissa är som jag, gör både och, ibland lägger jag in sillen från vanlig inläggningssill och ibland från 5 minuterssill och så gör jag även nya smaker på den ”färdigsmaksatta” färdigköpta. Och här kommer en variant på 5 minuters och en på tillfixad ”färdigsmaksatt”.
Den första är gjord på en brantevikssill som jag har låtit gosa i brynt smör, rosépeppar, majonäs och rökt olivolja och det låter kanske som ovanliga smaker, men så gott det blev, så prova gärna.:)))
Den andra är en lyxig löjromssill med 5 minuters sill, cremé fraiche och rödlök, så enkelt att göra och som smakar supergott
Ingredienser Rosépepparsill
300 gram färdigköpt brantevikssill hela fileér, då de brukar vara bättre än de färdigskurna i smak och konsistens
60 – 70 gram smör
4 matskedar majonäs och gärna Hellmans eller egenslungad
1matsked hel rosépeppar
3 matskedar rökt olivolja
Gör så här
Bryn smöret tillsammans med rosépepparn och låt det bubbla på medelvärme några minuter, utan att låta smöret bli bränt, bara brynt
Låt det svalna till rumstemperatur
Sila av sillen så du får bort så mycket vätska som möjligt, men spara på löken som ligger i sillinläggningen, då även den ska vara med
Strimla sillen på längden eller skiva den i 3-4 cm bitar
Blanda i majonäsen i det avsvalande smöret
Tillsätt sillen och silllöken och blanda
Låt den stå i kylen i någon timme så smakerna får sätta sig
Löjromssill
Cirka 400 gram avrunnen 5 minuterssill
2 deciliter fin cremé fraiche ( jag använder här ICA selection)
80 gram löjrom eller sikrom
1 medelstor röd lök
Gör så här
Sila av sillen och lägg den sedan en stund på hushållspapper
Finhacka rödlöken
Blanda cremé fraiche, rödlök och löjrom
Blanda nu ner även sillen
Låt stå så i kylen några timmar
Smaklig spis!