Hur gott är det inte med svalkande parfait. Parfait betyder perfekt och det är precis vad det är. Enkelt att göra och kan förberedas flera dagar innan en fest eller förberedas för att ha och ta fram när suget sätter in.
Ingredienser 4 portioner
Rabarber/Jordgubbssåsen
100 gram rabarber
50 gram jordgubbar
1/2 deciliter vanlig sirap
1/2 deciliter rörsocker
2 matskedar saft från en citron
1 vaniljstång
Gör så här
Skölj och ansa rabarber och skär dem i 3 cm stora bitar (inte så viktigt med storleken, så chopa på)
Skölj och skiva jordgubbarna
Pressa citronen
Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur fröna och lägg dem åt sidan då de ska ner i äggvispet sedan, men själva stången använder du i kokningen av rabarbersåsen
Lägg alla ingredienserna i en kastrull
Låt allt koka på medelvärme till en tjock smet ( det tar cirka 15 minuter)
Låt det nu kallna.
Parfaitsmeten
3 ägggulor
3 deciliter vispgrädde 40%
1 1/4 deciliter strösocker
1 vaniljfrön
Gör så här
Vispa äggulorna med sockret och tills sockret har löst upp sig helt
Tillsätt vaniljfröna och vispa runt så de fördelar sig i smeten
Vispa vispgrädden i egen skål
Vänd ner grädden lite i taget med en slev i äggblandningen
Vänd nu ner den avsvalnade rabarbersåsen så smeten blir lite riplad
Klä önskad form med som tåler att vara i frysen med plastfolie
Jag använde Silicon formar i portionsstorlek och rekommenderar Silicon som är väldigt smidigt att använda och behöver inte någon plastfolie, då parfaiten släpper fint utan
Fördela smeten jämt i formen och banka till formen i bänken så det inte blir så många luftbubblor i parfaiten
Frys i minst 8 timmar, men ju större form du använder, desto längre frystid krävs.
Du kan dekorera med vad du själv tycker är gott och fint. Jag använde mig av vit choklad med jordgubbssmak som jag rev grovt och strösslade över de små parfaiterna
Njut!