VaniljParfait med Rabarber & Jordgubbar

Hur gott är det inte med svalkande parfait. Parfait betyder perfekt och det är precis vad det är. Enkelt att göra och kan förberedas flera dagar innan en fest eller förberedas för att ha och ta fram när suget sätter in.

Ingredienser 4 portioner

Rabarber/Jordgubbssåsen

100 gram rabarber

50 gram jordgubbar

1/2 deciliter vanlig sirap

1/2 deciliter rörsocker

2 matskedar saft från en citron

1 vaniljstång

Gör så här

Skölj och ansa rabarber och skär dem i 3 cm stora bitar (inte så viktigt med storleken, så chopa på)

Skölj och skiva jordgubbarna

Pressa citronen

Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur fröna och lägg dem åt sidan då de ska ner i äggvispet sedan, men själva stången använder du i kokningen av rabarbersåsen

Lägg alla ingredienserna i en kastrull

Låt allt koka på medelvärme till en tjock smet ( det tar cirka 15 minuter)

Låt det nu kallna.

Parfaitsmeten

3 ägggulor

3 deciliter vispgrädde 40%

1 1/4 deciliter strösocker

1 vaniljfrön

Gör så här

Vispa äggulorna med sockret och tills sockret har löst upp sig helt

Tillsätt vaniljfröna och vispa runt så de fördelar sig i smeten

Vispa vispgrädden i egen skål

Vänd ner grädden lite i taget med en slev i äggblandningen

Vänd nu ner den avsvalnade rabarbersåsen så smeten blir lite riplad

Klä önskad form med som tåler att vara i frysen med plastfolie

Jag använde Silicon formar i portionsstorlek och rekommenderar Silicon som är väldigt smidigt att använda och behöver inte någon plastfolie, då parfaiten släpper fint utan

Fördela smeten jämt i formen och banka till formen i bänken så det inte blir så många luftbubblor i parfaiten

Frys i minst 8 timmar, men ju större form du använder, desto längre frystid krävs.

Du kan dekorera med vad du själv tycker är gott och fint. Jag använde mig av vit choklad med jordgubbssmak som jag rev grovt och strösslade över de små parfaiterna

Njut!