Surdegsbröd det gillar de flesta av oss och jag och min familj är fullständigt galna i det, till och med hunden trånar när det bakas.:)))Här ökar vi upp smakerna en smula med öl och senap, inte för att direkt smakar jättemycket av öl och senap, men det får brödet att bli lite mer smakrikt:)
Jag har ett grundrecept här på bloggen på ett helt ”vanligt” surdegsbröd, men ibland väljer jag att experimentera lite med smaker,innehåll och jäsning.:)))
Jag valde att göra frasigt goda baguetter den här gången och de passar till allt precis när som.:))))
Tycker att brödet blir bäst, fint håligt om det får jästa länge, cirka 30 timmar i kylskåpstemperatur, men blir också gott med 12 grader i jäsningstemperatur i cirka 20 timmar. Jag är inte haj på kemin bakom det hela, men det är de temperaturerna som jag brukar jäsa mitt bröd i och de brukar bli som jag vill, som oftast och det sägs att ett bröd som får jäsa länge är bättre för hälsan.:)
Du behöver en surdegsgrund för att kunna baka detta brödet och recept på det hittar du här på bloggen under Surdegsbröd och räkna med att det tar cirka 5 dagar innan du kan baka med den eller så köper du en redan färdig surdeg hos din lokala bagare:)
Du behöver även en stor plastlåda med lock för jäsning av ditt bröd
Fördegen
Vill börja med att säga här att jag har i all vätska och jäst i från början i fördegen som ska ingå i hela degbaket:)
3 deciliter surdegsgrund
50 gram jäst
4 matskedar mörk flytande honung
3 deciliter vatten
3 deciliter öl och gärna en lite mörkare för lite mer must i brödet
2 matskedar grov/söt senap
1 påse 26 gram brunt senapsfrö
6 deciliter vetemjöl special eller annat mjöl med hög proteinhalt
Låt nu fördegen stå i rumstemperatur i cirka 4 timmar eller tills den är härligt bubblig
Nu när fördegen har fått bubbla till sig är det dags att tillsätta nedanstående ingredienser.
Ingredienser
2 strukna matskedar salt
1 deciliter olja, så som kallpressad rapsolja eller någon nötolja, så som valnöt eller hasselnöt
Cirka 10 -12 deciliter vetemjöl special
Gör så här
Nu kan du använda matberedaren:)
Tillsätt salt och oljan i fördegen och vispa eller kör med matberedaren
Häll i mjöl med lite i taget och efter 8-10 deciliter så känn på degen, den ska vara lite kladdig men inte lös, låt den gå i beredaren i cirka 10 minuter och om du inte har en beredare, så vispa så länge det går och gå över till slev och sedan knådning
Stjälp upp den på ett lätt mjölat bakbord och knåda in den sista decilietern mjöl i cirka 5 minuter, men degen ska aldrig bli helt klibbfri
Ju längre du orkar knåda degen, desto bättre brukar den bli
Smörj lådan med lite olja och även innanför locket
Lägg ner degen och sätt på locket och låt nu jäsa länge i de temperaturerna och tiderna jag nämnde ovan. Det finns teorier om att man ska vika degen efter en viss tid för bättre resultat och det kanske funkar, men jag brukar hoppa det momentet) och låta degen vila/jäsa ostört, men sätten är många som sagt.:)))
Ju högre jästemperatur som du väljer, ju kortare jästid! Se förtexten
När det är dags för att forma brödet. Knåda inte degen ingen, utan forma den bara så som nedan på mjölat bakbord
Skär degen i 6 delar och forma dem som baguetter och snurra dem som spiraler (de kommer att forma tillbaka sig en hel del i slutresultatet)
Lägg baguetterna på ugnsplåt med bakplåtspapper och mjöla ovanpå baguetterna
Den här gången till skillnad från mitt grundrecept, så lät jag baguetterna jäsa i 3 timmar på plåten efter att jag format dem
Grädda Baguetter i drygt 40 minuter i 180 grader
Tidern är ungefärlig, då det kan skilja lite beroende på vilken ugn som används
Man kan använda sig av en baksten för att jämna ut värmen i ugnen och då kan man få effekten att brödet blir högre
För att få ett frasigare bröd, så kan man att använda sig av en undre plåt med vatten som gör att det blidas ånga, men då måste man öppna ugnsluckan emellan åt för att släppa ut lite ånga, vilket jag i och för sig gör ändå, utan plåt med vatten, då jag tycker att brödet även då blir frasigare
Lycka till!:)))