Smörgåstårta Fishy Business

Nu nalkas den sommartid med studenter, bröllop, helgdagar och semester, en tid då man kanske har lite mer tid att pyssla, kocka, fixa och trixa i köket, bjuda hem vänner och då ha förberett en smörgåstårta att bjuda på går inte av för hackor och du för massor av tid att kunna umgås med vännerna, perfekt, tycker jag.:)

Smörgåstårtor är en av mina specialitèer om man nu får säga det själv, så jag hoppas kunna lyckas förmedla smakerna och knepen och konsistensenserna så resultatet blir önskvärt

Smakerna i en smörgåstårta bör vara av karaktären att de ”gifter” sig, att de kompletterar varandra i smaken är oerhört viktigt, för mig ivarjefall

Förespråkar egenslungad eller en färdig majonäs av god kvalitet. Cremè fraichen,  får inte vara av den rinniga sorten och helst ska den vara de där 34% i fetthalt.

Jag väljer smörgåstårtebrödet med omsorg och för mig är ett bröd med ordentliga fasta skivor för den ljusa smörgåstårtan att föredra och om det är en mörkare smörgåstårta så ska det vara ett bröd men god smak och givetvis kan man använda andra typer av bröd till tårtorna, det är ju bara att låta fantasin flöda.:))) Men där det är kanter på brödet skär jag  Alltid bort dem, då jag upplever att tårtan blir bättre utan dem.:)

Jag har alltid också tunt tunt med smör ”Bregott” på varje brödskiva. Vet att vissa säger att det hindrar rörpåläggen att tränga in, nop så är det inte, tycker jag, utan det blir bara godare så.:))))

Och tänk på att en smörgåstårta måste få stå till sig i minst 10 timmar innan den dekoreras och är riktigt god för att ätas

Den här smörgåstårtan är en med 3 varianter av lax och tonfisk, där av namnet, inte för att det är något konstigt med den!:)))

Ingredienser 4 -6 portioner

12 stora skivor färdigskivad formfranska

150 gram färsk lax

150 gram varmrökt lax

200 gram kallrökt lax till garnering

50 gram fänkål

50 gram purjolök

1 burk vanlig tonfisk i vatten

1 deciliter bostongurka

1 liten burk med ärtor

2 deciliter majonäs

3 deciliter cremé frachie

200 gram färskost av Philadelphia typ med gräslök

2 kryddmått finmalen vitpeppar

Gurka till garnering

Picklade rädisor till garnering (den här finns som recept här på bloggen)

Grön sparris till garnering

Dillkvistar till garnering

Gör så här

Koka den färska laxen i vatten utan salt i 3 minuter och den bli helt kall

Skölj och dela en bit fänkål i mindre bitar

Skölj en bit purjolök i skivor och koka med fänkålen i vatten i cirka 10 minuter och sila sedan av vattnet och låt det hela bli kallt

Blanda majonäs, cremé fraiche och vitpeppar

När du sedan blandar i majonäsblandningen i de olika rörorna, så börja med hälften och ta i lite i taget, så det inte blir för löst och skulle du tycka att det blir för torr röra, då har du i lite till och kanske få göra lite mer blandning till när du ska klä tårtan

Mixa ihop den kokta kalla laxen och den varmrökta laxen tillsammans med fänkålen och purjolöken med 2 deciliter av majonäsblandningen med stavmixer och ställ kallt

Häll av vattnet ordentligt från tonfisken, det går bra att krama ur vattnet

Häll av vattnet från ärtorna

Blanda tonfisken, bostongurkan, ärtorna och 1 1/2 deciliter av majonäsblandningen

Bre smör på brödskivorna och skär av kanterna

Placera första lagret av brödskivor på det underlag som du tänker servera smörgåstårtan på och bred på ett cirka 1 centimeters lager av laxröran

Fortsätt nu med brödlager 2……..och bred på tonfiskröran

Brödlager 3 och nu brer du på ett lager till av laxröran

Sista brödlagret och sedan plastar du in den blivande tårtan och ställer kylskåpskallt i minst 10 timmar

Koka sparrisen i lättsaltat vatten i 2-3 minuter och låt svalna på hushållspapper

Hyvla gurkan och forma till rullar

Lägg rädisskivorna på hushållspapper före garnering

När det är dags att garnera tårtan så vispa den kvarvarade majonäsblandningen med färskosten och bre på tårtan både på locket och sidorna

Klä tårtlocket med den rökta laxen

Sedan tror jag att du ser på bilden hur jag har garnerat min tårta, men du kan ju givetvis lägga garneringstillbehören som du vill eller så väljer du att garnera med något annat passande.:)))

Smaklig Spis!:)