Mmmmmmums, vips, var tog maten vägen? Ja det undrade vi runt matbordet när den här serverades.:DDDDD
Ja som du förstår så blev det en smakhit och den vill jag dela med mig av.:))))
Har funderat lite kring portionantalet och vi var 3 som delade något som jag hade tänkt skulle vara 4 portioner, men kanske tänkte jag lite snålt där……..så jag säger3- 4 portioner med en liten flaggning.:))))))
Här har jag gjort hollandaisen på egen hand och det är busenkelt med rätt tänk och jag använder mig inte av skålar och bytter ovanpå vattenbad, jag kör direkt i kastrullen och det har jag alltid gjort……….men känner du dig osäker även efter mina instruktioner, så köp färdig på burk och tillsätt lite cremé fraiche och basilika i den.:) (du behöver ungefär 2 stycken 200 grams burkar i så fall) Och har du gjort det tidigare med en annan teknik med gott resultat, så kör du på det.:))))
Ingredienser 3-4 portioner
Använd dig av en medelstor ugnsform cirka 25x15x5
300 gram färsk lax
4 portioner kokt parboiled ris
Cirka ett 1/2 smördegsark från rulle storlek som passar din form. Det ska gå upp lite på kanterna
1 tesked salt
4 äggulor
4 äggvitor
2 matskedar cremé fraiche
150 gram smör
1/2 deciliter rapsolja
2 matskedar färsk citronsaft
2 kryddmått finmald vitpeppar
1/2 kruka basilika
200 gram cocktailtomater
30 gram finriven parmesanost
Gör så här
Börja med att sätta ugnen på 200 grader
Koka riset enligt paketets anvisning för cirka 4 portioner
Klä ugnsformen med smördegen och låt gå i ugnen i cirka 10 minuter
Hacka laxen i små små bitar
Hollandaisesåsen
Lägg ner 4 äggulor i en kastrull och gärna en med lite rundade kanter, vispa dem lite fluffiga
Smält smör
Mät upp oljan
Pressa citronsaften
Hacka basilika
Måtta upp vitpeppar och salt (såsen ska vara åt det saltare hållet då den ska ingå i gratängenssmaker)
Vispa ner smöret lite pö om pö i kastrullen samtidigt som du har en platta på medelvärme sidan om
Placera nu kastrullen på plattan och fortsätt att vispa under tiden som du ringlar ner oljan
Ta bort kastrullen från plattan, men fortsätt att vispa
Salta och peppra, vispa
Citrona, vispa
Se till så den inte skär sig (separerar), då får du försöka rädda den med lite lite iskallt vatten eller en isbit som du vispar ner
Cremé fraicha, vispa
Såsen ska från början vara ganska tjock, men blir lite tunnare när du har haft i cremé fraiche, det ska vara så.:)
Tillsätt nu den hackade basilikan
Blanda lax, ris, 75% av såsen och sist har du ner äggvitorna och rör om ordentligt
Häll allt på smördegen i ugnsformen, häll på det sista av såsen och toppa med skivade cocktailtomater och parmesan
Låt gå i ugnen i cirka 13 minuter på 200 grader
Servera med en härlig sallad
Smaklig Spis!:)