Karlsbaderbullar med kanel och extra allt

Riktigt goda kanelbullar på Karlsbadervis med både äpple, hasselnötter och digestivekex

Passar perfekt alltid.:))))

Ja de här bullarna blev jag riktigt nöjd med när de bakades för ett år sedan, dock har visst inte receptet nått hit till bloggen förrän nu, men bättre sent än aldrig.:)

Ingredienser

4 deciliter fullfet mjölk

50 gram färsk jäst

3 stycken ägg

350 gram smör

3 deciliter strösocker

10-12 deciliter vetemjöl special eller liknande

2 teskedar vaniljsocker

150 gram hasselnötter

150 gram digestivekex

2 stycken normalstora röda äpplen

3 teskedar finmald kanel

1 tesked finmald kardemumma

Pärlsocker i önskad mängd

Gör så här

Smält 200 gram smör och låt svalna till 37 grader (fingervarmt)

Värm upp mjölken även den till 37 grader och blanda ut jästen i mjölken

Tillsätt 1 ägg och smöret i mjölkblandningen och vispa ihop det med kryddorna, 1 tesked vaniljsocker och 1.5  deciliter socker

Häll i mjöl i mjölet pö om pö, använder du dig av matberedare så sköter den jobbet till dig på en smidigt vis, annars börja med att vispa in mjölet för att sedan övergå till slev och vidare till rejäl knådning. Degen ska vara följsam och mjuk när den är färdig

Jäs under bakduk i cirka 60 minuter

Mixa hasselnötterna och rosta på 175 grader i ugnen i cirka 12-15 minuter och låt svalna

Skölj och skär äpplena i lite större bitar och rosta även dem i cirka 12-15 minuter (detta kan göras samtidigt som du rostar hasselnötterna) Låt svalna

Mixa digestivekexen med 150 gram smör och mixa sedan ner de svalnade äpplena, 1 tesked vaniljsocker och  0,5 deciliter socker.

Blanda ner hasselnötsmixen, kanel och kardemumma

Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en tunn stor fyrkant

Bre på smörmassan på jämnt fördelat på varje fyrkant och rulla sedan ihop och skär varje blivande bulle i cirka 4-6 centimeters skivor. Doppa bullbottnarna i socker (du bör ha cirka 1 deciliter kvar) och placera dem i bullformar och låt jäsa vidare i 60 minuter

Värm ugnen till 220 grader

Vispa upp 2 ägg, pensla bullarna med äggen och strö över önskad mängd pärlsocker

Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter